De Belgische douane en politie hebben vorig jaar 1,5 miljoen namaakmedicijnen onderschept, 230 keer meer dan een jaar eerder. Toen zijn amper 6.421 stuks aan het licht gekomen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
De namaakmedicijnen zijn goedkoper, je hebt er geen voorschrift voor nodig en je hoeft niet eens de deur uit. Daarom zijn ze zo populair.
‘Maar we bestellen net de geneesmiddelen die het gevaarlijkst zijn. Pillen voor het hart, de bloeddruk en tegen suikerziekte kunnen bij een foute dosis het verschil tussen leven en dood zijn’, zegt toxicoloog Jan Tytgat. ‘We spelen dus met ons leven.’
Bij de douane ontdekken ze vaak pillen waar, na onderzoek, helemaal niets in blijkt te zitten. Die hebben bij gebruik dus helemaal geen effect. Of er zit net een overdosis van een bepaald bestanddeel in. ‘Die foute verhouding is essentieel: iemand die suikerziekte heeft en te veel insuline binnenkrijgt, kan in coma geraken en sterven.’
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140804_01203335
Mening: Dit artikel heeft me helemaal verbaasd. Een goede gezondheid is toch iets waar we allemaal naar streven en elkaar toewensen. Uit dit artikel stel ik (spijtig) vast dat oftewel de mensen naďef zijn om te denken dat deze medicijnen van dezelfde kwaliteit zijn of ze hebben de financiële middelen niet om de voorgeschreven en duurdere medicijnen te betalen. Er zouden toch echter instanties moeten bestaan die mensen financieel kunnen bijstaan om de juiste medicijnen te kunnen betalen. Want hoe zwaar je ook financieel in de put zit, zonder een goede gezondheid geraak je er niet uit. Sparen op medicijnen is echter uit de boze is mijn mening. Het enige goede nieuws uit dit artikel is dat de onderschepping een bewijs is van de efficiëntie van het personeel van de douane.