Enkele post bekijken
  #1  
Oud 15th May 2014, 16:27
P*eter.desmedt P*eter.desmedt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2012
Locatie: Vosselaa
Posts: 109
Zonnestraten: de oplossing voor de klimaatcrisis?

Overal ter wereld piekeren overheden en milieu-organisaties zich suf over het klimaat, maar volgens een koppel uit Idaho ligt de oplossing binnen handbereik. Ingenieur Scott Brusaw en zijn vrouw ontwikkelden Solar Roadways: straten opgebouwd uit zonnepanelen met wegmarkeringen in LED-lichtjes. Na succesvolle testen proberen ze nu fondsen te verzamelen via de crowdfundingsite Indiegogo.

De Verenigde Staten hebben 72.000 vierkante kilometer wegen en parkings in asfalt en beton. "Elke vierkante kilometer is blootgesteld aan de zon", zegt Scott Brusaw aan CNN. "Als we die allemaal zouden bedekken met zonnepanelen, produceren we meer dan drie keer zoveel energie als we in de VS verbruiken."

De zonnestraten zouden bovendien niet enkel energie opwekken; ze zouden ook rijdende elektrische wagens opladen. Volgens Brusaw wordt ongeveer de helft van de broeikasgassen in de VS gegenereerd door de verbranding van fossiele brandstoffen voor elektriciteit. Nog eens 25 procent komt uit auto's. "Dankzij de Solar Roadways zouden we theoretisch gezien de uitstoot van broeikasgassen dus kunnen reduceren met 75 procent."

Bescherming tegen sneeuw en ijs
Op basis van deze ideeën gingen Scott en zijn vrouw aan de slag en in 2009 bood de overheid hen een contract aan om het project uit te werken. Het koppel bundelde de krachten met onderzoekers om een supersterk glas te ontwikkelen dat auto's de nodige tractie biedt. Daarna integreerden ze LED-wegmarkeringen om te vermijden dat de cellen schade zouden oplopen door geverfde lijnen. Een verwarmingsinstallatie beschermt de zonnecellen tegen sneeuw en ijs.

Het prototype, een zonneparking naast hun elektronicalabo, werd uitvoerig en met succes getest. De parking is het equivalent van een zonnepaneel van 3.600 Watt. Ze kan wagens dragen met een lading tot 125 ton en slaagde voor tractietesten.

Het paar hoopt nu genoeg fondsen in te zamelen om eind 2014 of begin 2015 te kunnen overgaan tot productie.

bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/G...aatcrisis.dhtml

eigen mening:

Dit vind ik nu eens echt een geniaal idee! Mocht dit werken, dan zou het echt enorm veel uitstoot van broeikasgassen besparen. Wat ik dan wel weer niet snap ik dat ze zelf nog geld moeten inzamelen om over te kunnen gaan tot productie... Dit zou net de perfecte manier voor een land zijn om te laten zien dat ze echt wel groen willen worden en dat ze geven om de aarde. Maar nee, sommige landen geven liever tientallen miljarden uit aan een ruimteprogramma dat eigenlijk nog niets echt tastbaar heeft opgeleverd in mijn ogen.

Ik hoop dat er genoeg geld wordt ingezameld voor dit project, want mocht dit de realiteit worden, dan ziet de toekomst er ineens een pak rooskleuriger uit.
Met citaat antwoorden