Enkele post bekijken
  #1  
Oud 2nd May 2014, 11:08
M*xime Laurent M*xime Laurent is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Itegem
Posts: 104
Vlaming bouwt veel te groot

Vlaming bouwt veel te groot
Vandaag om 06:30 door kidr | Bron: BELGA

Om de woonbehoefte van de Vlamingen in te vullen, moeten er in de komende vijftien jaar 300.000 nieuwe woningen bijkomen. 'Maar tegelijkertijd blijven ongeveer even veel woningen onderbenut. De Vlaming bouwt veel te groot', stelt architect Marijn van de Weijer in een kersverse doctoraatsthesis aan de UHasselt. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Van de Weijer uit Leuven doctoreerde woensdag aan de universiteit van Hasselt met zijn thesis 'Aanpassen, Vervangen, of Verwijderen? '. In zijn onderzoek maakt hij een evaluatie op van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Zijn oordeel is keihard. 'Het Vlaams verkavelingsmodel botst tegen de grenzen aan', stelt hij. 'Het ideaalbeeld van een vrijstaande woning, op een mooie lap grond, met een slaapkamer voor elk kind en met zicht op een natuurgebied, is gedateerd. De oude verkavelingswoning is te groot voor de nieuwe kleinere gezinnen.'

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140502_01089132

Commentaar: Ik ga akkoord met het oordeel van meneer Van de Weijer. We zijn volgens mij allemaal op de hoogte van het feit dat Vlaanderen dreigt te worden volgebouwd. Zeker in plattelandse gebieden is dit oordeel een waarheid. Ikzelf woon in een straat die aan het beeld van vrijstaande woningen, in een natuurgebied die voorzien zijn op een slaapkamer voor elk kind voldoet. De oplossing ligt niet voor de hand want wie wil zijn stukje grond met natuur nu afgeven of delen? Niemand denk ik dan. Toch zullen we water bij onze wijn moeten doen om voor iedereen in de toekomst onderdak te voorzien. We zullen meer in de hoogte moeten gaan bouwen en oude huizen renoveren zodat ze relatief minder plaats innemen. Hiermee wil ik zeggen dat we deze zouden moeten kunnen aanpassen aan een woning voor meerdere gezinnen. Meer hoogbouw in de kernen van dorpen en steden en minder brede woningen op het platteland, lijkt de toekomst te worden volgens mij. We moeten inderdaad afstappen van het feit dat we voor iedereen dat ideaalbeeld kunnen bekomen.
Wie nu al zeker wil zijn van een bouwgrond moet snel zijn en/of eens zoeken naar een stukje Groenland?!
Met citaat antwoorden