Gaia furieus na kreeftenbereiding Piet Huysentruyt
‘Draai de poten van de levende kreeft uit, snij het beest vervolgens doormidden en gooi het zo op de grill’, klonk het dit weekend in het VIER-programma ‘Chez Piet’. In Het Laatste Nieuws reageert Gaia furieus na deze ‘barbaarse televisie’.
In zijn Zuid-Franse verblijf leert tv-kok Piet Huysentruyt elk weekend hoe de deelnemers van ‘Komen Eten’ hun gerechten beter moeten maken. ‘Als je een kreeft levend grillt, smaakt die pas écht lekker’, zweerde Huysentruyt dit weekend ‘op het hoofd van mijn kinderen’.
Bij enkele levende kreeften trok de sterrenchef vervolgens de poten uit, om ze vervolgens onverdoofd in twee te snijden. ‘Als je ze straks opeet, zal je content zijn’, zei hij.
‘Dierenwelzijn was even het laatste waar tv-kok Piet Huysentruyt zaterdag aan dacht’, reageert Gaia furieus in Het Laatste Nieuws. ‘Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen.’
Mythe
Volgens de dierenrechtenorganisatie is de uitzending een dwaling en een gemiste kans geweest. ‘Piet Huysentruyt houdt nog maar eens de mythe in stand dat dieren moeten lijden om lekker te smaken. Er zijn toestellen op de markt die kreeften verdoven en pijnloos laten sterven, zonder stress. Maar dáár denkt Piet niet aan.’ Gaia zegt contact op te zullen nemen met de zender om het ‘schrijnend gebrek aan ethiek’ aan te klagen en een herhaling van ‘dit soort barbaarse televisie’ te vermijden.
VIER-woordvoerder Kristof Demasure ziet het probleem niet. ‘Ik heb zelf, namens de zender, een protocol onderhandeld over omgaan met dieren op televisie’, zegt hij. ‘Maar die afspraken gelden voor amusementsprogramma’s. Dit was geen amusementsprogramma. Hier leerde een sterrenchef aan hoe een bereiding best gebeurt en dan geldt die code niet: van een chef die een Michelinster in huis heeft, mag je verwachten dat hij professioneel te werk gaat, en dat zo ook toont. Ik begrijp de reacties, maar Piet Huysentruyt weet heel goed waar hij mee bezig is.’
Gevonden op: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140428_01084368
Commentaar:
Ik vind dat Piet Huysentruyt hier geen grove fouten heeft gemaakt. Hij weet hoe je een kreeft het lekkerste kan klaarmaken en dat is, jammer genoeg ten koste van die kreeft, op een pijnlijke manier.
Piet Huysentruyt toont dit op de televisie en dan springt GAIA er op alsof het een schande is. Terwijl de kans groot is dat deze bereidingswijze in vele verschillende restaurants gehanteerd wordt. Hier hebben ze geen weet van (of het grote publiek ziet dit niet), dus dan is het geen probleem, maar als het op televisie komt, dan wordt er een heisa rond gemaakt van hier tot in Tokyo.
Ik begrijp wel dat GAIA dit niet zo kan laten voorbijgaan, zij staan tenslotte in voor de dierenrechten en het kan natuurlijk zijn dat er veel mensen dit gaan kopiëren in de eigen keuken. Maar de mensen die dit thuis proberen en de kreeft op die manier klaarmaken, hebben wellicht wel een betere kreeft om op te smullen.