Een Gents kind, hoe jong ook, dat een GAS-overtreding begaat, krijgt straks geen boete in de bus maar wel een brief van de burgemeester. Gent wil op die manier de straffeloosheid tegengaan, zonder de leeftijd voor GAS-boetes te verlagen.
Een stad kan de leeftijd voor GAS-boetes verlagen van zestien tot veertien jaar, indien gewenst. Maar daar wil Gent absoluut niet aan meedoen, zo besliste het stadsbestuur onlangs. Al wil dat niet zeggen dat burgemeester Daniël Termont (sp.a) iedereen die jonger is dan zestien zomaar wil laten begaan. Wie die leeftijd nog niet bereikt heeft en zich bezondigt aan wildplassen of overdreven veel lawaai maken, krijgt een vermanende brief in de bus. Begaat het kind een tweede misstap voor zijn zestiende, dan volgt er een bezoek van de jeugdinspecteur.
Een beetje paternalistisch, geeft Termont toe, maar hij ziet geen andere oplossing. Het alternatief is volgens hem complete straffeloosheid. "Ik wil gewoon dat de politie iets in handen heeft, anders kunnen we helemaal niets beginnen. We merken nu al dat kinderen soms met vuilniszakken naar het park gestuurd worden om die daar te dumpen. Tegen die kinderen en hun ouders willen we kunnen zeggen dat dat niet kan, zonder hen daarvoor te beboeten."
Belangrijk signaal
Vaak zal de brief niet gestuurd moeten worden, maakt Termont zich sterk. Maar het signaal is wel belangrijk, vindt ook schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen). Waar de ouders of zelfs de maatschappelijke controle het wat laten afweten, wil de stad ingrijpen.
"Als ouders, maar ook als buren, lijken we niet meer tegen kinderen te zeggen dat iets niet kan", zegt Decruynaere. "We moeten hen erop blijven wijzen dat bepaald gedrag gewoon niet door de beugel kan."
De brief is een van de dertien voorstellen van de stad die op een debat over de GAS-wetgeving is voorgesteld. Over de details moet nog nagedacht worden, maar het is de bedoeling van Termont om zijn voorstel nog voor de zomervakantie goed te laten keuren door de gemeenteraad. Daarna zou het initiatief in voege kunnen treden en jaarlijks geëvalueerd worden.
Oppositiepartij N-VA is voor het idee gewonnen. "Zo hoort het", is Siegfried Bracke het eens met de meerderheid. "Bemiddelen en op verantwoordelijkheden wijzen, dat is ook de essentie van de GAS-principes. Voor jonge kinderen is dit een prima alternatief."
Bron: De Morgen 09/04/2014
http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/W...een-brief.dhtml
Mening: Ik ben blij dat men toch maatregelen wil nemen tegen de overdreven GAS-boetes. Het is een wet die geen grenzen kent en die een eerder belachelijk imago heeft. Ik hoop dat men niet enkel de kinderen gaat besparen van de GAS-boetes maar ook de volwassenen. Peuken op de grond smijten, sluikstorten,.. kan niet, en mag van mij beboet worden. Taferelen zoals mensen die een broodje eten op de trappen van een kerk, en daarvoor beboet worden, of mensen die de straten proper willen houden en bestraft worden omdat ze het vuil van de straten in een zakje staken en in de vuilnisbak smeten, kinderen die niet meer op straat mochten spelen,... Het zijn GAS-boetes die uitermate belachelijk zijn. De GAS-boetes worden veel te laks uitgedeeld en dit moet stoppen.