Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th March 2014, 20:12
A*strid.Bastiaens A*strid.Bastiaens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Zandhoven
Posts: 100
Te strenge fiscus kan je een pak geld kosten

Te strenge fiscus kan je een pak geld kosten

De fiscus is soms te streng voor burgers die te laat merken dat ze een fout maakten in hun belastingaangifte, waardoor ze te veel moeten betalen. Sommige lokale taxatiediensten zijn bovendien strikter dan andere, hekelt de federale ombudsman in zijn jaarverslag 2013 dat vandaag is voorgesteld.

Zoals elk jaar schetst het jaarverslag een reeks concrete dossiers waarbij de overheid de mist in ging bij haar contacten met de burgers. Het gaat bijvoorbeeld over het rijksregister dat geen huisnummers toelaat met een letter erin, maar ook over de schrijnende toestand van geïnterneerden in ons land of over foute communicatie door computerproblemen.

Te laat
Traditioneel krijgt de ombudsman veel klachten binnen over de belastingdiensten. Vorig jaar bleek iemand bijvoorbeeld 2.160 euro mis te lopen doordat hij te laat - en dus buiten de bezwaartermijn - merkte dat de wetgeving gewijzigd was rond het aangeven van energiebesparende maatregelen.

Iemand anders vergat de gegevens over haar hypothecaire lening van de kladversie van haar aangifte volledig over te zetten in tax-on-web, wat ze pas vier jaar later opmerkte. Ze liep heel wat geld mis, maar de belastingadministratie beschouwde dat als een bewuste keuze en weigerde het recht te zetten.

Begrip 'materiële fout' verruimen
Die strikte interpretatie van het begrip 'materiële fout' - vaak beperkt tot schrijffouten - wordt best verruimd, vinden ombudslui Guido Herman en Catherine De Bruecker. Daardoor zou de administratie de fouten makkelijker kunnen rechtzetten, ook na het verstrijken van de termijnen. Best komt er ook een algemene richtlijn, omdat niet alle taxatiediensten even streng zijn, klonk het nog.

Algemene richtlijn
Best komt er ook een algemene richtlijn, omdat niet alle taxatiediensten even streng zijn. Wanneer alle termijnen nog niet verstreken zijn, blijkt de fiscus bovendien veel milder door het begrip materiële vergissing ruimer toe te passen. En ervan uitgaan dat een correcte aangifte indienen een burgerplicht is, getuigt volgens de ombudsman "van weinig begrip voor de complexiteit" van ons fiscaal systeem.

Bron: De Morgen, 24/03/2014
Eigen mening:
Een fout maken is menselijk maar is vaak zeer erg als je hierdoor een aanzienlijk bedrag misloopt. Wel vind ik dat je je belastingaangifte een paar keer moet nalezen op mogelijk fouten. Daarnaast kan je je ook nog informeren bij een echte boekhouder of in een brochure over hoe je deze moet invullen. De ombudsman die deze klachten of opmerkingen binnenkrijgt, moet deze allemaal gaan controleren. Ik vind niet dat we elke klacht moeten gaan terugbetalen. Dit is haast niet haalbaar. Uit de fout dat je maakt, leer je wel voor de volgende keer.
Met citaat antwoorden