Over de familienamensoap hebben we het laatste nog niet gehoord. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) verwijt regeringspartner CD&V woordbreuk. Sonja Becq (CD&V) zei op Radio 1 het niet eens te zijn met het wetsvoorstel. Turtelboom: "Je gaat pas met een wetsontwerp naar het parlement als dat de steun heeft van alle zes de regeringspartijen, en die was er."
Minister Turtelboom heeft een nieuw amendement ingediend op de wet die bepaalt dat kinderen een dubbele familienaam krijgen bij geboorte. Ze stelt voor om terug te keren naar haar oorspronkelijke wetsvoorstel, waarbij het kind bij onenigheid tussen de moeder en vader de naam van de vader krijgt. Nu zou het kind automatisch de familienamen van vader en moeder krijgen, in die volgorde.
Sonja Becq van CD&V vindt de dubbele familienaam en het nieuwe amendement vooral heel ingewikkeld. Haar partij was het ook al niet eens met het wetsvoorstel waarbij ouders ruime keuzevrijheid krijgen. "Wij dachten dat recht problemen moest oplossen, maar nu maakt men het de mensen wel heel moeilijk", zei ze op Radio 1. Ouders die beiden een dubbele familienaam hebben krijgen voor hun kind de keuze uit tien opties. "U kan zich de discussies al voorstellen voor de geboorte."
Becq zegt ook dat minister Turtelboom met dit amendement het doel van de wet voorbijschiet. "Het was de bedoeling ervoor te zorgen dat de moeder haar naam kon doorgeven, maar dit voorstel veronderstelt dat de moeder het akkoord heeft van de partner, anders is het sowieso de naam van de vader."
Woordbreuk
Minister van Jusitie Annemie Turtelboom (Open Vld) verwijt haar mederegeringspartner CD&V woordbreuk. "Er is meermaals een akkoord geweest van CD&V over het wetsontwerp", reageert ze in 'De Ochtend'. "Je gaat pas met een wetsontwerp naar het parlement als dat de steun heeft van alle zes de regeringspartijen. Die steun is het voorbije anderhalf jaar meermaals gegeven door alle vicepremiers en politieke partijen aan tafel. (...) Waarom heeft CD&V anderhalf jaar lang op allerlei vergaderingen 'ja' gezegd en zeggen ze nu 'neen'? Ik kan niet weten wat in hun hoofden speelt."
Op Twitter laat Becq nog weten dat CD&V nooit tegen een dubbele familienaam is geweest, alleen tegen "de extreme keuzevrijheid voorgesteld door minister Turtelboom".
Stemming
De plenaire vergadering bespreekt straks het dossier over de keuze van de familienaam. Morgen vindt de plenaire stemming in het parlement dan plaats.
Hoe de stemming zal verlopen, valt moeilijk te voorspellen. De groenen moesten vanmiddag hun positie intern nog bekijken. Indien PS, sp.a, MR en Open Vld voltallig voor stemmen, dan haalt de tekst 68 stemmen. Indien meerderheidspartijen CD&V en cdH en oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang de neen-knop indrukken, komen ze samen aan 64 stemmen. De groenen zijn goed voor 13 zetels. De overige zetels zijn voor twee FDF'ers, Jean-Marie Dedecker, Alexandra Colen en Laurent Louis.
Afwachten dus of, en in welke vorm, het wetsontwerp zal aangenomen worden.
Bron: De Morgen
http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/W...oordbreuk.dhtml
Mening
Dit onderwerp sleept nu al enige tijd aan. Er komt blijkbaar geen einde aan de discussies die worden gevoerd in de regering. Annemie Turtelboom krijgt hier al lange tijd kritiek op. Het ergste vind ik dat het inderdaad zo is dat de partijen akkoord zijn gegaan met het wetsontwerp. Nu er veel kritiek op afkomt, trekken ze allemaal terug. Ze geven argumenten als 'We wisten niet dat het zo vrij ging zijn,...'. Een wetsontwerp wordt volgens mij wel grondig genoeg uitgeschreven om zulke problemen te voorkomen. Het is gemakkelijk om zo je partij in het 'goede' daglicht te stellen. Persoonlijk vind ik niet dat Annemie Turtelboom heel deze lading van kritiek over zich heen moet krijgen, maar dat alle partijen hiervoor hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De partijen moeten stoppen met elkaar onderuit te halen, maar samen streven naar een goede oplossing! Morgen (20 maart) wordt er officieel gestemd.