6th March 2014, 10:09
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Zandhoven
Posts: 133
|
|
Tot 40.000 jongeren zorgen voor hun zieke ouders
Tot 40.000 jongeren zorgen voor hun zieke ouders
Tot 40.000 kinderen en jongeren beginnen na hun schooldag thuis aan een andere taak: de verzorging van hun chronisch zieke ouders. Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten donderdag over het onderzoek van de Vlaamse dienst Kind en Samenleving.
De cijfers - 20.000 tot 40.000 jongeren tussen 10 en 24 jaar - zijn hoog genoeg om er een campagne over te starten, zegt An Piessens van Kind en Samenleving.De organisatie vraagt meer aandacht en steun voor de jonge mantelzorgers.
In de meeste gevallen gaat het om de verzorging van chronisch zieke ouders of familieleden. Dat kunnen MS-patiënten zijn, gehandicapten of familieleden met psychische problemen of een alcoholverslaving.
Via een campagnefilm en een boekje op kindermaat wil het centrum begrip vragen voor de moeilijke situatie waarin vele kinderen zich bevinden. “Een beetje hulp zou al wonderen doen”, zegt Piessens.
“Scholen die zich flexibel opstellen als een taak niet gemaakt is, artsen die zich niet alleen bekommeren om de zieke ouders maar ook oog hebben voor de kinderen, financiële ondersteuning voor families: het is dringend nodig.”
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140306_01011809 (geraadpleegd op 6 maart 2014)
Mijn mening
Ik denk dat het goed is dat hier een onderzoek naar gevoerd is, omdat het vaak een verborgen probleem is. Wij, als leerkracht, zijn ons vaak niet bewust van de concrete thuissituaties van onze leerlingen. We hebben wel een algemeen beeld en vangen flarden op door middel gesprekken die je hoort tussen de leerlingen, maar vaak zeggen deze leerlingen ook niets over hun thuissituatie.
Het is voor ons belangrijk een breder en dieper beeld te krijgen over de thuissituatie van onze leerlingen. Als we deze kennen kunnen we pas op een gepaste manier met deze leerlingen omgaan. We kunnen dan respect opbrengen voor het feit dat een taak later zal ingediend worden en geen onnodige straffen meer opleggen, omdat we de achtergrond niet kenden.
|