Het tekort aan plaatsen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel blijft ondanks de investering in bijkomende capaciteit stijgen. Van de 5.000 leerlingen die in januari werden aangemeld via de website
www.inschrijveninbrussel.be, kunnen bijna 3.000 ouders hun kinderen niet inschrijven in een school van hun keuze. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussels Basisonderwijs donderdag bekendgemaakt.
Van de ruim 5.000 aangemelde leerlingen kunnen er 2.200 zich inschrijven in een school van hun keuze. De anderen hebben een negatief antwoord op hun aanmelding gekregen.
Vooral in de onthaalklas en de eerste kleuterklas hebben veel ouders geen plaats voor hun kind. Ruim 800 ouders of 37 pct van de ouders kan zijn kind niet naar een onthaalklas van hun keuze sturen. Tijdens de vrije inschrijvingen kunnen nog 29 kinderen een plaats krijgen in een school die nog overblijft.
Van de kinderen die geboren werden in 2011, werden er 900 “ongunstig geordend”. Bij die groep zijn er 170 ouders die al voor het tweede jaar op rij te horen krijgen dat hun kind geen plaats heeft. Voor dat geboortejaar is er momenteel geen enkele plaats meer vrij in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.
Voorzitster Walentina Cools vestigt dit jaar ook de aandacht op het plaatsgebrek in het eerste leerjaar. “We zien dat het plaatsgebrek zich doorzet in de tweede en derde kleuterklas tot in het eerste leerjaar”, zegt ze. “De schooldirecties van het gemeentelijk en stedelijk onderwijsnet in Brussel geven aan dat voor een steeds groter wordende groep kinderen de leerplicht in het gedrang komt.” Voor het eerste leerjaar werden ruim 400 kinderen aangemeld, waarvan er 230 ongunstig geordend werden. Er zijn in totaal ook nog maar negen plaatsen vrij voor dat geboortejaar.
Cools benadrukt wel dat het probleem wordt aangepakt door capaciteit bij te creëren. Voor volgend schooljaar zijn dat 1.200 plaatsen of zowat 4 pct. Tegelijkertijd roept het LOP de bevoegde overheden op dringend de krachten te bundelen om op korte termijn het nijpende capaciteitsprobleem aan te pakken en de nodige gegevensuitwisseling mogelijk te maken.
Ouders die wel gunstig bevonden werden, moeten nog inschrijven in de school die zij toegewezen kregen. Als zij dat niet doen, kunnen er opnieuw plaatsen vrijkomen waar ouders zich in de vrije periode kunnen inschrijven. Maar gezien het aantal ouders zonder plaats groter is dan degene met, blijft het tekort in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel groot.
bron:
http://actualiteit.org/forums/newth...=newthread&f=50
Mening:
De schoolproblemen blijven ernstig in Brussel terwijl dit toch de grootste stad van België is. De beelden van ouders die de nacht voor de inschrijvingen voor de schoolpoort kamperen om toch bij de eerste te zijn om hun kind in te schrijven is schrijnend. De grootste reden waarom ze hier school- en leraren tekort hebben is wegens de grote diversiteit van de talen. In Brussel is de kans groot dat je als leerkracht moet werken met leerlingen die een enkel een vreemde taal kennen. Dit vraagt om meer inspanning om de leerlingen te begeleiden en ook om jezelf bij te scholen om te kunnen communiceren met deze leerlingen. Want veel ouders sturen hun kinderen naar school met de gedachten "ze zullen de taal daar wel leren". Ik denk dat Brussel nog veel meer inspanningen zal moeten doen om van Brussel een "leuke" werkplaats te maken voor leerkrachten. Zoals focussen op de taalproblematiek want nu lijkt het of de leerkracht en de school zelf alles maar moeten oplossen. Ik kan zelf niet zo direct een oplossing bedenken, je zou kunnen zeggen laat deze kinderen een taalcursus volgen en laat ze pas in het onderwijs stappen als ze de taal kennen. Maar ik denk zolang de familie van het kind hier niet achter staat dat je meer problemen gaat veroorzaken dan oplossen.