Dinsdag maakte de commissie Justitie in de Kamer een einde aan het gebruik om een kind automatisch de naam van de vader te laten dragen. Binnenkort wordt een dubbele achternaam gegeven, tenzij ouders anders verkiezen. Het voorstel van Annemie Turtelboom (Open VLD) werd niet door iedereen even enthousiast onthaald.
Al meteen binnen de meerderheid botste Turtelboom op weerstand. CD&V gaf aan te worstelen met de ‘extreme keuzevrijheid’. De naam van de vader is ‘een signaal van de vader van zijn bekommernis voor en gehechtheid aan zijn kind’, ventileert Sonja Becq het partijstandpunt, zelfs door vicepremier Pieter De Crem gesteund. ‘Te snel door de regering gepasseerd.’ De partij onthield zich bij de stemming, maar Groen zorgde voor een wisselmeerderheid.
Meer onbegrip was te horen bij de oppositie. ‘Automatisch terugvallen op de dubbele achternaam, is voor N-VA een brug te ver. ‘Daar is geen vraag en geen draagvlak voor’, wist Kamerlid Daphné Dumery, die tegen stemde. ‘Ik vind dat de naam van de vader primair moet zijn. Als dat conservatief is, dan is dat maar zo.’ Ook Vlaams Belang stemde tegen: ‘La mère donne la vie, le père donne le nom’, zo onderstreepte Bert Schoofs.
Historische familienaam
Ook buiten de politieke wereld, heerst ongerustheid, en niet in het minst bij Familiekunde Vlaanderen. ‘Het maakt de stamboom onoverzichtelijk’, reageert voorzitter Marc Van den Cloot aan de VRT, die de onduidelijkheid over ‘wie is vader, wie is moeder’ hekelt hij. ‘De afstammingslijn is volkomen vervaagd. Men knipt de lijn naar de historische familienaam door, dat vinden wij jammer.’
Minister Turtelboom wijst er echter op dat in Frankrijk, waar de keuzemogelijkheid ook al bestaat, 82 procent van de gezinnen de kinderen nog altijd de naam van de vader geeft.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140226_00999314
Mening:
Ik sluit mij aan bij de mening van de N-VA en het Vlaams Belang. De Open VLD heeft totaal geen gelijk. De zin: 'Minister Turtelboom wijst er echter op dat in Frankrijk, waar de keuzemogelijkheid ook al bestaat, 82 procent van de gezinnen de kinderen nog altijd de naam van de vader geeft.' Awel, waarom moet dat dan gewijzigd worden in de wet? Als het toch amper toegepast wordt, dan blijven we er toch gewoon mooi met onze handen vanaf? Ik vind dus dat de achternaam van de vader ALLEEN moet blijven en keuzemogelijkheid is dikke zever. Waarom? Het kind wordt gedragen door de moeder en is dus van nature verbonden met zijn mama door de navelstreng en ter compensatie vind ik dat de vader zijn achternaam aan het kind gegeven moet worden, want de vader heeft ook recht op hechting met het kind. Dat is toch de manier om gehechtheid te creëren, niet? Dit is altijd zo geweest, niemand heeft daar ooit over geklaagd, maar nu ineens moet men weer een stokje steken voor iets wat goed is en geen aanpassing nodig heeft. Echt waar. Die politici kunnen mensen toch goed op hun paard zetten, hoor. Altijd maar die banale dingen. Tegenwoordig hoor je niks anders meer. België heeft nood aan politici die het beste willen voor het land en die zich enkel bezighouden met belangrijke agendapunten, zoals de N-VA. Volgens mij is dat de enige politieke partij dat echt weet waar het naartoe wil en waarmee het bezig is. De rest mogen ze voor mijn part opdoeken. Dan kan België eindelijk is goed bestuurd worden zonder onnozele en clowneske toestanden.