De regenboog overspant de wereld
De N-VA vindt helemaal niet dat Europa moet zwijgen over discriminatie, schrijven Piet De Bruyn en Mark Demesmaeker in De Standaard. Maar het moet wel de afgesproken regels respecteren.
De N-VA staat onverkort achter de verdediging van holebi- en transgenderrechten. Op alle denkbare niveaus, dus ook op Europees vlak. We kunnen zelfs geen enkel zinvol argument bedenken om ertegen te zijn. We hebben in het verleden op al die niveaus steeds opnieuw alle vormen van discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit veroordeeld.
Pro memorie: het was de N-VA die in het najaar van 2012 in de Senaat het voortouw nam om een resolutie goedgekeurd te krijgen die de 29 Yogyakarta-beginselen onderschrijft en aan de federale regering vraagt om die ook consequent op te volgen. Die 29 beginselen putten uit het internationaal humanitair recht en uit de bestaande mensenrechtenwetgeving precies die rechten die essentieel zijn voor alle holebi’s en transgenders om vrij en zonder beperking hun eigenheid ten volle te kunnen beleven. Mensenrechten zijn universeel en er zijn helaas nog te veel landen die plechtig verklaren de universele mensenrechten te onderschrijven, maar tegelijkertijd een repressief beleid voeren tegen holebi’s en transgenders.
Te kwader trouw
Wie beweert dat Europa van de N-VA moet zwijgen over discriminatie, liegt. Wie insinueert dat de N-VA niet langer voorstander is van een internationale coördinatie van de strijd tegen homofobie en transfobie is te kwader trouw of niet goed geďnformeerd. Voor de N-VA overspant de regenboog wel degelijk de hele wereld, zonder grenzen. In het Europees Parlement hebben we al meermaals bewezen gelijke rechten voor holebi’s en transgenders daadwerkelijk te steunen. We onderschrijven dan ook volmondig de algemene doelstelling en de strekking van de resolutie voor een EU-routeplan tegen homofobie en transfobie.
Maar we durven ook kritisch te zijn voor Europa. Het draagvlak voor Europa kan maar overeind blijven als iedereen de regels die we samen hebben afgesproken, respecteert. Ieder niveau moet daarin zijn rol spelen. Europees Commissaris Laszlo Andor kaartte dat ook aan in het plenaire debat. De onthouding van de N-VA heeft alleen daarmee te maken.
Er is de voorbije dagen door sommige partijen veel tijd gestopt in de ‘ontmaskering’ van de N-VA als een partij die geen zier geeft om (internationale) holebi- en transgenderrechten. Wij gebruiken onze energie liever om iets te proberen veranderen voor holebi’s en transgenders. Bijvoorbeeld door een correcte opvolging, uitvoering en bijsturing van het Interfederaal Actieplan tegen homofoob en transfoob geweld te eisen, of door een parlementair initiatief te nemen dat pleit voor een betere maatschappelijke aanvaarding van transgenders, of door lokaal werk te maken van een regenboogbeleid.
Met de juridische gelijkberechtiging is in het recente verleden een belangrijke stap gezet. Maar de maatschappelijke aanvaarding van holebi’s en transgenders blijft een uitdaging, zowel in Vlaanderen als in het buitenland. We willen daarover zonder schroom het debat aangaan en onze verantwoordelijkheid nemen.
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140207_00969099