In het middelbaar onderwijs stapt één op de vier leraren binnen de vijf jaar uit het beroep. In het lager onderwijs is dat één op de acht. Ze vinden dat er te weinig steun is voor beginnende leerkrachten en ook te weinig werkzekerheid. Het onderwijsblad Klasse start een actie om zoveel mogelijk jonge leraars aan boord te houden.
Tegen 2022 wordt een tekort van 17.000 leraren voorspeld in het Vlaams onderwijs, aldus Klasse.
Vooral in het secundair onderwijs geven startende leraren er vaak snel de brui aan. Binnen de vijf jaar stapt 22 procent van hen definitief uit het onderwijs. In het kleuteronderwijs is dat 12 procent en in het lager onderwijs 14 procent.
'Elk jaar verliezen we dus honderden vaak goed opgeleide en gemotiveerde leraren, vaak door een gebrek aan ondersteuning', luidt het.
Klasse wil met de campagne 'Wij staan achter je' scholen en starters ondersteunen 'om talent zo veel mogelijk op school te houden'.
filmpje artikel:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140105_00913391
Bron: De Standaard 6/01/2014
(
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140105_00913391)
Mening: Het is heel moeilijk om als beginnend leerkracht aan werk te geraken. Ik vind het heel goed dat Klasse een campagne start om beginnende leerkrachten te ondersteunen. In het filmpje van het artikel uit De Standaard wordt er aangehaald dat de jonge leerkrachten van de meer ervaren leerkrachten kunnen leren maar dat het omgekeerde ook kan voorkomen. Leerkrachten die net zijn afgestudeerd hebben heel wat nieuwe methoden, werkwijzen, ... geleerd. Zij kunnen deze nieuwe zaken uitleggen en demonstreren aan de meer ervaren leerkrachten om zo samen tot een mooi geheel te komen. Het is heel belangrijk dat de jongeren een goede opleiding krijgen omdat deze bepalend is voor hun toekomst. Door de grote uitstroom van beginnende leerkrachten, zal er vroeg of laat een tekort komen. We moeten dit als maatschappij voorkomen door er voor te zorgen dat beginnende leerkrachten ondersteund worden en dat er werkzekerheid is.
Extra informatie over de campagne van klasse kun je vinden op:
http://www.klasse.be/leraren/41927/...wijs-te-houden/