Borstkanker treft nergens meer vrouwen dan bij ons
Vandaag om 06:15 door mtm | Bron: BELGA
Mail Print
Borstkanker treft nergens meer vrouwen dan bij ons Foto: ss
Het aantal vrouwen dat getroffen wordt door borstkanker, ligt nergens ter wereld zo hoog als in ons land. Bij liefst 188 op de 100.000 vrouwen ontdekten artsen vorig jaar een tumor. In totaal werden 10.337 diagnoses gesteld en kwamen 2.523 vrouwen te overlijden aan de ziekte. Dat schrijft De Morgen op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.
De hoge cijfers baren zorgen, meent oncoloog Jacques De Grève (UZ Brussel). ‘Maar het zal veel inspanningen vragen om ze naar beneden te krijgen. In 15 tot 25 procent van de gevallen gaat het om erfelijke borstkankers. Van de rest kennen we eigenlijk de oorzaak niet.’
Wel is geweten dat in vrouwenborsten veel kankerverwekkende stoffen zitten. Daarbij gaat het in uitzonderlijke gevallen om bijvoorbeeld dioxine, maar nog vaker om verfverdunners of bijproducten van brandstoffen. Er zijn daardoor duidelijke aanwijzigingen dat luchtvervuiling een impact heeft op het ontstaan van de tumoren.
Dieselwagens
Zo wijzen experts naar de vervuilende uitstoot van dieselwagens. ‘Het is onverantwoord dat een ziekmakend product als diesel goedkoper is dan benzine’, zegt gynaecoloog Hendrik Cammu (Vrije Universiteit Brussel). ‘Dat het nu andersom is, staat haaks op ons gezondheidsbeleid.’
Bron :
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131231_00908321
Commentaar : Dat er in ons land veel borstkanker voorkomt verbaast me niet : iedereen kent wel iemand waarbij borstkanker is vastgesteld. Wat wel verontrustend is , is het zeer hoge aantal van de borstkankergevallen in ons land. We hebben de industriële revolutie gekend waarbij zeer vele giftige producten in ons milieu zijn terecht gekomen en ook erg geconcentreerd. Hopelijk brengen de geplande opruimingswerken van vroegere fabrieken soelaas. Dan is er inderdaad het probleem van de dieselwagens : blijkbaar spelen er , afgezien van het prijsvoordeel (want zoveel verschil is er ondertussen toch niet meer), toch nog andere elementen , omdat de Belgen zo vast blijven klampen aan hun diesel. Misschien is het een gewoonte die moet afgeleerd worden , en dat is niet vanzelfsprekend.