Enkele post bekijken
  #2  
Oud 24th December 2013, 14:26
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Federale regering onbetrouwbare baas

Federale regering onbetrouwbare baas

Guy Tegenbos


Als men een salaris van ruim één miljoen euro bruto – netto 500.000 – halveert, blijft er nog 250.000 over, 20.000 per maand. Daarmee ben je nog geen armoezaaier. De regeringspartijen speculeren erop dat de kiezers vooral die bedragen onthouden van het conflict met de topman van Bpost, Johnny Thijs. Ze hopen iedereen die minder verdient, op hun hand te krijgen. Dat lukt ten dele.


Haast geen enkele topbenoeming op federaal niveau is normaal verlopen

Maar die bedragen zijn niet het belangrijkste en zeker niet wat onthouden moet worden uit dit conflict.

Als een regering een ceo de hemel in prijst voor zijn management en tegelijk zijn salaris halveert, verwacht je dat ze minstens poogt met hem tot overleg en overeenstemming te komen.

Niks van. Thijs vernam zijn nieuwe salaris via de media; de regering suggereerde dat hij schandelijke inkomenseisen stelde, terwijl hij aanbood in te leveren op het bedrag dat de regeringspartijen hem jaren geleden zelf aangeboden hadden.

De regering wílde dit conflict. Waarom? Ze vindt het lot van Bpost minder belangrijk dan andere overwegingen.


Welke overwegingen?

De PS voelt de adem van de communistische partij PTB (PVDA) in de nek en hoopt met deze stunt de sympathie te winnen van al wie minder dan 20.000 euro verdient. De andere partijen laten haar begaan om niet de naam te krijgen de grootverdieners te verdedigen. Om dezelfde reden is Belgacom-topman Didier Bellens gesneuveld, die de PS’ers tot kort voordien op handen droegen ofschoon zijn management totaal kaduuk was.

Als electoraal gewin het belangrijkste was, zou het echter bij die twee incidenten gebleven zijn. Maar het gaat veel dieper. Deze regering heeft haast alle openbare bedrijven afgelopen jaren zo behandeld, en ook in de ambtelijke diensten is haast geen topbenoeming normaal verlopen. Op zeker moment werden honderd benoemingen ‘on hold’ gehouden omdat de zes regeringspartijen puur partijpolitieke overwegingen en dito spelletjes belangrijker vonden dan goed bestuur of betrouwbaar werkgeverschap.


Dat is wat men moet onthouden.

Van bij het aantreden van deze regering ging het fout: met een topbenoeming in de pensioendienst RVP. Na twee jaar staat daarvoor eindelijk een PS-kandidate klaar, maar ook zij is nog altijd niet benoemd. Men moet echter niet alleen op de PS schieten. In de NMBS-saga waren het Open VLD en SP.A die elkaars beschermelingen wilden liquideren.

De kiezer kan in mei geen vertrouwen geven aan partijen die geen betrouwbare beloften doen over hoe ze zulke benoemingen in de volgende regeerperiode beter gaan aanpakken.


DS, 24-12-2013 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden