Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th December 2013, 22:07
i*is.huybrechts i*is.huybrechts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2013
Locatie: WECHELDERZANDE
Posts: 26
Prijs rundvlees aan boer kan nog tot 10 procent hoger

Prijs rundvlees aan boer kan nog tot 10 procent hoger


De totale opbrengsten van de Vlaamse rundveehouders zijn tussen 2006 en 2011 met 19 procent gestegen. De totale kosten kenden echter een stijging van 30 procent. Een belangrijke oorzaak zijn de voederprijzen. Tussen 2005 en augustus 2013 zijn die kosten, die met goed 11 procent de voornaamste variabele kost vormen, met 68 procent gestegen. Volgens de door de FOD Economie beheerde rundvleesindex kan de opbrengst van het rundvlees voor de boer wel nog met 10 procent naar omhoog.

"Deze opbrengsten in Vlaanderen en Wallonië zijn voldoende om de werkingskosten te dekken, maar volstaan niet om ook nog de gezinsarbeid te vergoeden", klinkt het in de studie. "Het netto-bedrijfsresultaat dat rekening houdt met het toegerekend loon vertoont dan ook een tekort over de gehele beschouwde periode."

Guy Vandepoel, adviseur melkveehouderij bij Boerenbond, merkt op dat de meeste rundveebedrijven gemengde bedrijven zijn, die ook opbrengsten hebben uit grasland, melk en groenteteelt. Hij bevestigt wel dat de boer te weinig krijgt voor zijn rundvlees. "We hebben nu de rundvleesindex, die een prijs voor het rundvlees signaleert. Het is de FOD Economie die die index beheert.

10 procent
Uit hun berekeningen blijkt dat de prijs aan de boer nog met 10 procent hoger kan. Als het zover komt, zal die prijsstijging onrechtstreeks ook de consument aangerekend worden." Maar volgens Vandepoel kan er in de lange keten tussen boer en winkel nog veel efficiënter gewerkt worden. "Met Boerenbond pleiten we al lang voor een kortere keten", zegt Vandepoel.

Daarnaast bestaan er tussen de verschillende rundveebedrijven belangrijke verschillen in opbrengst, wat volgens Vandepoel te maken heeft met de professionalisering in de sector. Hij verwacht dat de prijzen van het voeder op middellange termijn zullen stabiliseren.

Bron:

http://www.demorgen.be/dm/nl/997/Co...ent-hoger.dhtml

13/12/13

Persoonlijke reactie:

De maatschappij waarin wij nu leven heeft een veel hoger prijskaartje dan een paar jaar geleden en dit ondervinden we op elk vlak. De prijzen zijn nu enorm hoog maar de lonen blijven hetzelfde. Niet eerlijk laten we maar zeggen.

Kijk bijvoorbeeld naar de kleding van nu, vroeger had je voor 20 euro al een mooie trui maar nu betaal je al snel 30-50 euro. Net zoals hier is het ook bij voeding zo. Niet alleen groeten en fruit zijn duurder geworden maar ook vlees.

Ik begrijp het standpunt van de boer volledig maar vind dit als consument ook totaal niet aangenaam. We moeten beseffen dat de boeren hier zelf niet aan kunnen doen of toch niet grotendeels. Ze doen ook alleen maar hun werk. En aangezien voeding nu eenmaal levensnoodzakelijk is voor ons, gaan we het eender hoe duur, toch altijd moeten kopen.
Met citaat antwoorden