14th December 2013, 14:58
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: oud-turnhout
Posts: 20
|
|
"Preventief kankeronderzoek blijft noodzakelijk"
"Preventief kankeronderzoek blijft noodzakelijk"
"Het aantal nieuwe diagnoses en overlijdens door kanker blijft hoog. Het is daarom noodzakelijk om te blijven investeren in de preventie van kanker door bevolkingsonderzoek." Dat stelt Vlaams minister voor Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) in een persbericht naar aanleiding van een gezondheidsconferentie in Gent. De minister stelt er de nieuwe gezondheidsdoelstelling en bijhorend actieplan voor de periode 2014-2020 voor.
De Vlaamse overheid organiseert sinds dit jaar bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker, een bevolkingsonderzoek naar borstkanker startte al in 2001. Hun grote waarde valt volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid uiteen in twee grote componenten.
Ten eerste is het preventief opsporen van kanker uiteraard heel belangrijk voor de gezondheid van elke burger. Hoe sneller immers de vaststelling, hoe beter en vaak gemakkelijker de behandeling en hoe meer levens kunnen gered worden. Ten tweede blijkt uit studies dat bevolkingsonderzoeken, vooral door hun preventieve karakter, ook heel kosteneffectief zijn voor de gezondheidszorg in het algemeen.
De gezondheidsdoelstelling die minister Vandeurzen vandaag uit de doeken doet, focust op "goed bestuur, participatie en kwaliteit van de drie bevolkingsonderzoeken", luidt het. "Voor de realisatie van deze doelstellingen zijn er preventiestrategieën, acties en indicatoren bepaald, die in het actieplan 2014-2020 worden opgenomen."
Daarnaast is om een hogere deelname aan de bevolkingsonderzoeken te bewerkstelligen in het plan veel aandacht voor sensibilisering van zowel de bevolking als van gezondheidswerkers. "Een hoge participatiegraad is belangrijk, er zijn hiervoor extra inspanningen nodig", zo klinkt het.
Bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar uitgenodigd voor een gratis mammografie. De participatie bedraagt 51,2 procent (cijfers voor 2011-12), terwijl het streefdoel 75 procent bedraagt. Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nodigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar uit om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen door hun arts. De overheid streeft hier naar een participatiegraad van 65 procent, vandaag bedraagt deze 57 procent. Wat dikkedarmkanker betreft ten slotte, heeft tot dusver ongeveer een derde deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, dat wel pas loopt sinds 1 oktober. De overheid streeft er naar dit aantal te verdubbelen.
Mening: Het is goed dat ze preventie aanmoedigen. Hoe sneller de dokters bij de kanker uit komen, hoe groter de kans is dat men geneest. En dit willen we toch allemaal? Gezond zijn wil iedereen en daarom moeten we preventie steunen!
Bron: De Redactie
|