24-urenstaking justitie viseert Turtelboom
Vandaag om 07:30 door dgs, evg | Bron: Belga/VRT
Mail Print
24-urenstaking justitie viseert Turtelboom Foto: BELGA
In de gevangenissen hebben de cipiers donderdagavond het werk neergelegd. Dat bevestigt Filip Dudal, vrijgestelde van ACV Openbare Diensten. Vrijdag heeft de rest van het justitiepersoneel zich aangesloten.
'We voelen ons niet begrepen, niet gehoord.' Dat zei Luc Neirynck van het ACV in De Ochtend op Radio 1. En daarmee wijst hij met de vinger naar minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). '
De cipiers legden donderdagavond omstreeks 21.50 uur al het werk neer, om ook de nachtploegen kans te geven deel te nemen aan de actie. De actie in de gevangenissen duurt tot zaterdagochtend 06.20 uur, aldus Dudal. 'De actiebereidheid is groot. In de gevangenis van Brugge bijvoorbeeld waren maar weinig werkwilligen'.
Volgens Neirynck werken deze ochtend maar twee mensen in Gent en Dendermonde, en zes in Oudenaarde. 'Er is dus veel bereidheid om te staken', besluit hij.
Wie staakt er allemaal?
Vrijdag heeft de rest van het justitiepersoneel zich aangesloten. Het gaat om het personeel van de hoven en rechtbanken, de justitiehuizen, het veiligheidskorps, de staatsveiligheid, de algemene diensten bij justitie tot zelfs de werknemers van het Staatsblad.
Waarom staken ze?
Elke afdeling binnen justitie heeft haar eigen reden om het werk neer te leggen. Het administratief personeel doet dat omdat ze het moeilijk hebben met het nieuwe ambtenarenstatuut. De cipiers vinden dat er verdoken wordt bezuinigd en de justitiehuizen, die onder meer veroordeelden met een enkelband begeleiden, vrezen wat er gaat komen wanneer ze niet langer onder het federale niveau vallen, maar daar de gemeenschappen verhuizen.
Maar de staking is ook gericht tegen het algemeen immobilisme bij justitie, aldus de bonden. Die stellen geen gehoor te vinden voor hun vragen bij minister van Justitie Annemie Turtelboom. Ze blijven evenwel hopen op constructief overleg in de toekomst.
‘Ik kan niet alle onzekerheid wegnemen’
Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zei donderdagavond in Terzake op Canvas dat ze de woede van de vakbonden van de gerechtsambtenaren begrijpt, maar ze wijst erop dat ze niet alle onzekerheid in tijden van hervorming kan wegnemen. ‘Elke grote hervorming gaat gepaard met onzekerheid en manifestaties’, zei minister Turtelboom. ‘Ik begrijp dat. Maar vriend en vijand zijn het erover eens dat justitie hervormd moet worden. Ik kan niet elke onzekerheid wegnemen.’
Bron :
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131212_00885066
Commentaar : Justitie staakt vandaag tegen minister Turtelboom, en dat om verschillende redenen. 'niet begrepen, niet gehoord' : dat draait rond goede communicatie . Ik ben er zeker van dat zulke stakingen kunnen vermeden , zo niet, toch verminderd worden door een duidelijke communicatie. Onduidelijkheid of onzekerheid is een van de kwalijkste gevoelens bij een persoon. Alle details rond de hervormingen zijn nog helemaal niet gekend : dat kan trouwens ook niet, maar er kunnen al welbepaalde garanties worden gegeven , zodat er minder sociale onrust ontstaat. Ik begrijp de staking ook wel : de werknemers willen daarmee een duidelijk signaal geven dat de hervormingen niet nog eens extra werkdruk en onzekerheid met zich meebrengen.