Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th December 2013, 12:46
Elias.D*naux Elias.D*naux is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Lier
Posts: 20
Belgische pers zit op hellend vlak

Column Christian Laporte
Belgische pers zit op hellend vlak


De schrijvende pers in België is ziek. In Vlaanderen, maar ook in Wallonië en Brussel zoeken persbedrijven economisch toenadering tot elkaar. Dat zal jobs, om niet te zeggen veel jobs verloren doen gaan en het perslandschap nog meer doen verschralen. De geruchten uit Antwerpen zijn onheilspellend en in de andere redacties zijn vooral jonge collega’s ongerust.

Oppervlakkige analyse
De saneringsbeweging gaat ten koste van de diversiteit van opinies en de berichtgeving lijdt steeds meer onder een ‘pensée unique’ die ver van de traditionele waarden begint te liggen. Neem de volksraadpleging in Kroatië die uitdraaide op een keuze tegen het homohuwelijk. Geen enkele politieke observator ligt daar wakker van en gaat diepgaander op onderzoek. De analyse blijft aan de oppervlakte: het is de schuld van de katholieke kerk die nog heel sterk staat in het land en de Kroatische ziel fel controleert. Die zienswijze is het enige dat de persagentschappen ons wisten te vertellen.

Met de fusie van Corelio en Concentra wordt de mediasector opnieuw kleiner in Vlaanderen. En de toekomst oogt evenzeer ver van positief in Franstalig België. Ten zuiden van Brussel ontstond er heisa toen enkele maanden geleden aan het licht kwam dat de vooral in het Luikse actieve intercommunale Tecteo baas zou kunnen worden van de groep L’ Avenir. Die is tot op vandaag bij Corelio geankerd. Vroeger had de bisschop van Namen nog een woord te zeggen in de groep, maar met de benoeming destijds van André Léonard veranderde dat. Er kwam vlug een grote politieke reactie tegen de overname door Tecteo, want de topman ervan is de flamboyante Luikse socialist Stéphane Moreau.

Twee Franstalige persgroepen
De Waalse politici kijken niet verder dan hun neus lang is, want ze begrijpen helemaal niet wat er aan de gang is. Ook in Franstalig België is er een grote herverdeling van de kaarten bezig, die tot twee overblijvende groepen kan leiden. De ene zou de Groupe Rossel kunnen zijn met Le Soir en Sud Presse; de andere een samengaan van Tecteo, L’ Avenir en de Groupe IPM. Die heeft de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure in haar portefeuille alsook de Belgische editie van Paris-Match. Bij het schrijven van deze column is het scenario nog ver van duidelijk. Hoe dan ook, indien Rossel L’ Avenir overneemt, komt het pluralisme in de Franstalige pers echt in gevaar. Daarom blijft de journalistenvereniging van de Libre waakzaam de onderhandelingen volgen. Ondertussen ligt de berichtgeving in steeds minder handen. Er bestaat geen opiniepers meer; enkel twee ‘kwaliteitskranten’ naast steeds meer ‘populaire’ titels. In dat landschap komen sommige ideeënstromen bijzonder moeilijk aan het woord. Niet alleen politici hebben de verantwoordelijkheid een onafhankelijke pers te waarborgen. Mensen moeten opkomen voor een kwaliteitspers die niet alleen commerciële doelen dient. Ze heeft een belangrijke rol te spelen in de totstandbrenging van een betere samenleving.

Wind verkopen
De strijd tegen de ‘pensée unique’ is ver van gewonnen wanneer we de berichtgeving van de jongste weken bekijken. De wind die bijvoorbeeld is verkocht rond het genaderecht van de koning was daar een recent en triest voorbeeld van. De kranten haken in op het nieuws van VTM en hebben het gedurende 24 uur over koning Filip die genade zou verlenen aan ‘criminelen’ van de weg. Gelukkig is er nog Terzake, een televisieprogramma dat de zaken juist benadert. Die genadekwestie is een politiek debat waarbij de antikoningsgezinde N-VA garen spint. Jammer toch dat steeds meer journalisten in de valkuil trappen van het onwaarschijnlijke en sensationele. Ze zouden verder moeten denken en zich herinneren dat de grootmoeder en een van de zusters van koningin Mathilde in 1997 de dood vonden in een verkeersongeval.

Bron: www.tertio.be
Eigen mening: Mij wordt het ook steeds duidelijker dat de kwaliteit van de media in ons land verlaagd. Ik begrijp wel dat men soms moet besparen om te overleven, maar het is spijtig dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Ik hoop dat er nog een paar kranten en nieuwsprogramma's de zaken juist blijven benaderen, zonder naar de sentationele verhalen te grijpen.
Met citaat antwoorden