China financiert al drie jaar minstens veertig onderzoeksteams die bezig zijn met de ontwikkeling van een technologie die dingen uit het zicht kan laten verdwijnen. Dat ze onzichtbaar worden dus.
Wetenschappers van onder meer de Tsinhgua University en de Chinese Academy of Sciences benaderen het onderwerp op verschillende wijze.
Een van de manieren om iets 'onzichtbaar' te maken is door het licht van het object weg te leiden. Bij een andere poging creëren de onderzoekers een elektromagnetisch veld om het licht weg te buigen. Nog een optie is high-tech camouflagemateriaal om het voorwerp op te laten gaan in de omgeving.
Het leger wil de technologie graag gebruiken voor stealth-vliegtuigen, maar de Chinese overheid is ervan overtuigd dat de resultaten leiden tot bredere toepassingen. Zij stopt geld in de projecten omdat elke ontwikkelde theorie kan leiden tot andere bruikbare onderzoeken.
Onzichtbare vis
Een team aan de Zheijang University publiceerde een maand geleden een video (bekijk hieronder) waarin zij een vis 'laten verdwijnen'. Een zeshoekig voorwerp dat bestaat uit glas-achtige panelen, buigt het licht op een dergelijke manier dat de vis die er doorheen zwemt niet zichtbaar is. Terwijl de planten op de achtergrond constant in beeld blijven.
->
http://www.youtube.com/watch?v=G0YennO6CZ0
Tevens zijn er plannen voor een apparaat dat gebruikmaakt van warmtesensoren en metaaldetectors om te voorkomen dat bepaalde objecten ontdekt worden. Het apparaat, dat de grootte heeft van een luciferdoosje, kan worden vergroot om wapens probleemloos door een veiligheidscontrole te smokkelen.
Straaljagers
Vanuit het leger is ook al de vraag gekomen of bovenstaande technologie op een straaljager kan worden toegepast. “Dat is om hittezoekende raketten op het verkeerde been te zetten”, weet professor Ma Yungui, optisch specialist aan de Zheijang University. “Daar gaan we naar kijken.”
Verder laat Ma Yungui weten dat een praktische onzichtbaarheidsmantel nog ver weg is. Het kan nog tientallen jaren duren voordat de benodigde materialen geproduceerd kunnen worden. De huidige technologie is daartoe niet in staat.
China voorop
Op een internationaal forum over onzichtbaarheidsstudies in Parijs vorig jaar, kwam ongeveer een derde van de aanwezige wetenschappers uit China. Ma Yungui: “Dat komt waarschijnlijk omdat in ons land het tegenwoordig zo makkelijk is subsidie te krijgen voor dit onderwerp. Je vraagt het, je krijgt het.”
Volgens Ma Yungui is er een veertig procent kans dat China als eerste ter wereld een onzichtbaarheidsmantel produceert, omdat bijna alle wetenschappers die bezig zijn met de technologie van Chinese afkomst zijn. Daarnaast wijst hij op de intensieve samenwerking binnen de Chinese wetenschappelijke gemeenschap.
Bron: www.zdnet.be; geraadpleegd op 11/12/2013
Mening: Dit project lijkt op het eerste zicht science fiction of een onschuldig onderzoek. Maar het baart me zorgen dat er zoveel interesse komt vanuit militaire departementen. Deze technologie is een knap staaltje wetenschap, maar deze zou niet misbruikt mogen worden. Als men deze technologie verder uitwerkt, en combineert met een soort onzichtbaarheidssysteem voor radartoestellen, zouden er eenvoudiger terroristische aanvallen zoals 9/11 kunnen plaatsvinden. En er zijn misschien nog wel veel meer gruwelijke dingen die men kan verwezenlijken door deze technologie te misbruiken. Ik denk dat de uitvinders enorm voorzichtig met deze techniek zullen moeten omspringen wanneer het op punt staat. Wetenschap wordt echter nog te vaak voor militaire doeleinden gebruikt.