In Singapore zijn er zondagnacht hevige rellen uitgebroken tussen honderden buitenlandse arbeiders en de politie. Aanleiding was de dood van een Indiër. De doorgaans zeer geciviliseerde stadstaat, met haar multi-etnisch imago, reageert geschokt.
Zondag werd een Indiër in de wijk Little India aangereden door een bus. Daarop vernielden honderden omstanders en inwoners van de wijk de bus. Achttien personen raakten gewond, de menigte van vierhonderd personen zette drie politiewagens in brand. Het was geleden van 1969, toen er zware rassenrellen uitbraken, dat er nog dergelijk geweld was in Singapore.
Onder de gewonden zijn er tien politieagenten, zeggen de ordediensten. Zevenentwintig arbeiders uit Zuid-Azië werden opgepakt, drie politievoertuigen en een ambulance brandden uit, klinkt het bij dezelfde bron.
De rellen beroeren de bevolking van de stadstaat, een stad zonder veel problemen waar de autoriteiten absolute orde laten heersen. Het geweld toont echter de verborgen zijde van het rijke financiële centrum, dat voor zijn succes afhangt van een cohorte buitenlandse arbeiders, vooral Indiërs. Zij voelen zich gemarginaliseerd.
De rellen kunnen de onvrede bij de laagbetaalde buitenlandse werkkrachten aanwakkeren. Vorig jaar nog organiseerden 170 busbestuurders uit China een illegale staking, de grootste protestactie tegen de arbeidsvoorwaarden in jaren.
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131209_00878324
mening: Het is niet meer dan normaal dat de lage loon arbeiders zich benadeeld voelen. Zij zijn de eigenlijke motor achter deze economie. De overheid van Singapore zou beter investeren om de levensomstandigheden van deze arbeiders omhoog te halen. Zodat deze mensen zich aan de rand van de maatschappij kunnen verwijderen.