Enkele post bekijken
  #1  
Oud 16th November 2005, 00:53
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Francorchamps: wie heeft de zwarte piet?

Wie krijgt zwarte piet in Waalse Formule 1-rel?


Wallonië moet miljoenen ophoesten voor de Formule 1, maar iedereen wast zijn handen in onschuld.


In 2003 werd een overeenkomst gesloten tussen de Société de promotion du circuit de Spa-Francorchamps (SPCSF) en F1-baas Bernie Ecclestone. Tot 2010 zouden wedstrijden worden georganiseerd in Francorchamps. In ruil zou Ecclestone een bedrag krijgen van 13,9 miljoen euro per jaar. Het Waalse Gewest stelde zich garant voor dat bedrag.

De voorbije dagen werd duidelijk dat het contract - volledig in het Engels opgesteld - enkele opmerkelijke bepalingen bevat. Zo is bepaald dat alleen Engelse rechtbanken bevoegd zijn om zich uit te spreken over betwistingen. Voorts blijkt dat de 13,9 miljoen voor 2005 moet worden geïndexeerd met maar liefst 5 procent per jaar. Daardoor is in 2007 ruim 17,7 miljoen verschuldigd. Over de volledige looptijd van het contact bedraagt het prijskaartje 108 miljoen euro.

Dat is veel geld, zeker voor een regio die het financieel niet zo breed heeft. Alleen is niet duidelijk wie groen licht heeft gegeven om deze overeenkomst te sluiten.

Het contract werd ondertekend door de liberale SPCSF-voorzitter Yves Bacquelaine. De broer van MR-fractieleider Daniel Bacquelaine ontkent echter dat hij betrokken was bij de onderhandelingen. ,,Mijn rol was beperkt tot die van een soort notaris'', klinkt het. ,,Het is toenmalig Waals minister van Economie Serge Kubla (MR), die de onderhandelingen heeft geleid.''

Kubla ontkent echter met klem dat hij onderhandeld heeft. ,,Het ging om een typecontract.'' Probleem is wel dat het ,,typecontract'' ook het Waalse Gewest tot verregaande engagementen verplicht. Want de Waalse regering heeft nooit een officiële beslissing genomen om garant te staan voor 108 miljoen.

José Daras, toenmalig vice-minister-president voor Ecolo, is daar zeer duidelijk in. ,,Onmogelijk. Ik zou nooit mijn goedkeuring hebben gegeven aan zo'n constructie.'' Gewezen minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) benadrukt dat hij het bewuste contract nooit in handen heeft gehad. ,,Het is nooit op een formele manier op de regeringstafel gekomen. ''

Van Cauwenberghe herinnert zich vreemd genoeg wel dat op een bepaald ogenblik is gesproken over een jaarlijkse verhoging van 5 procent.

Waar is het dossier dan wel aan bod gekomen? Jean-Claude Marcourt (PS), huidig minister van Economie en gewezen bestuurder van de intercommunale die het circuit van Francorchamps uitbaat, verwijst naar het ,,kernkabinet''.

Net zoals in de federale regering kwamen de topministers uit de vorige Waalse regering wekelijks bijeen om knopen in gevoelige dossiers door te hakken. Het probleem is dat er geen officiële agenda is of notulen zijn van die bijeenkomsten. Het gevolg is dat achteraf moeilijk bewezen kan worden wie wat heeft gezegd of beloofd en iedereen zijn eigen versie van de feiten kan geven.

,,Vergelijk het met de verklaringen van premier Guy Verhofstadt (VLD) over het Generatiepact en die van vice-premier Laurette Onkelinx (PS)'', aldus Marcourt. ,,Die lopen ook niet altijd gelijk.''


DS, 15-11-2005 (Steven Samyn)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden