"Als Frankrijk de klanten van prostituees beboet, dan kan men hier een toevloed van Franse klanten verwachten. Dat betekent ook een groter aanbod en meer mensenhandel. De Kamer moet een commissie oprichten om na te gaan of klanten van prostituees ook hier strafbaar kunnen worden." Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) zopas in de Kamer weten aan Nik Van Gool (N-VA).
Zij was bang dat de klanten "ondergronds" zouden gaan als ze beboet worden en dat de situatie van de - volgens haar - 10.000 prostituees in ons land nog zou verslechteren. Ze wilde weten of Milquet ook hier de klant van de prostituees wilde bestraffen.
Milquet was zelf niet in de Kamer, maar ze liet via staatssecretaris Melchior Wathelet weten dat de Kamer een commissie moet oprichten om het probleem te bestuderen. Ze liet wel verstaan dat ze voor zo'n bestraffing is, zonder het uitdrukkelijk te zeggen.
Zweden
"In Zweden bestraft men de klant al meer dan tien jaar, het Verenigd Koninkrijk en Finland straffen ook als de klant weet dat de prostituee slachtoffer is van mensenhandelaars of van een pooier. In landen waar prostitutie gelegaliseerd is, zoals Duitsland, stelt men vast dat de mensenhandel enorm toeneemt. De Duitsers willen nu trouwens ook dat de klant wordt gestraft als er mensenhandel mee gemoeid is."
"Ook de Europese Commissie wil bestraffing van de klant. Want tot 90% van de prostituees zijn slachtoffers van mensenhandel, slechts een heel klein percentage is prostituee uit vrije wil".
Gedoogbeleid
België heeft volgens Milquet een "gedoogbeleid". Via een richtlijn wil ze de politie en het gerecht nu herinneren aan de bestaande wet op pooierij en mensenhandel en wil ze een eenvormige toepassing vragen.
Ze zal ook een rondetafel organiseren met alle betrokkenen (gerecht, politie, vrouwenorganisaties, Verenigingen van steden en gemeenten…) om na te gaan of het beleid moet worden gewijzigd.
En ze vroeg aan het parlement om "een ad hoc-commissie op te richten om de wet op de mensenhandel en die op het pooierschap te evalueren en voorstellen te doen voor de volgende legislatuur". Nog maar pas in 2008 verwierp de Senaatscommissie Justitie een voorstel van Freya Piryns om klanten van prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel te straffen.
Bron: Gazet Van Antwerpen (
http://www.gva.be/nieuws/binnenland...ten-worden.aspx), 5/12/13
Eigen mening: Dit artikel heeft twee kanten. Ik vind langs de ene kant dat het parlement zich niet moet uitspreken over de wil en nood van iemand anders. Ik denk dat het heel goed is dat er prostituees bestaan, anders zouden er nog meer verkrachtingen gebeuren. Langs de andere kant begrijp ik ook wel dat het parlement ervoor moet zorgen dat er orde blijft in de maatschappij. Er gebeurt in dit wereldje veel mensenhandel en dat moet natuurlijk vermeden worden.