De garnaalvissers te paard uit Oostduinkerke zijn voortaan immaterieel werelderfgoed. De Unesco heeft dat woensdag beslist.
Unesco neemt de garnaalvissers te paard uit Oostduinkerke op in de Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid. De jaarlijkse vergadering van Unesco heeft dat woensdag in Baku (Azerbeidzjan) beslist.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) had de garnaalvissers in 2010 ingediend bij Unesco om erkend te worden. De Oostduinkerkse traditie staat sinds 2009 al op de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed.
Het Unesco-comité benadrukt tevens dat de garnaalvisserij te paard het belang in de kijker zet van kleine, lokale tradities die de verbondenheid tussen mens, dier en natuur beklemtonen en tegelijkertijd respect voor duurzame ontwikkeling en menselijke creativiteit oproepen.
Duurzame omgang met natuur
‘De garnaalvissers van Oostduinkerke zijn een mooi voorbeeld van een dynamische en duurzame omgang met natuur en met cultuur die van generatie op generatie met veel respect wordt doorgegeven’, zegt minister Schauvliege.
‘Onze gemeente koestert de garnaalvisserij te paard al sinds de jaren vijftig’, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. ‘Met de Unesco-erkenning gaan we de verantwoordelijkheid aan om dit ambacht over te dragen naar de volgende generaties.’
Eddy Dhulster (70) vist al een halve eeuw garnaal. Hij is blij met de erkenning. ‘Dit maakt me een gelukkig man. Een echte paardenvisser houdt in het diepste van zijn hart van de zee, van wat de zee voortbrengt en van zijn paard. Dit is het allerbelangrijkste.’
Andere tradities erkend door Unesco
Behalve de garnaalvissers staan er nog zeven andere Vlaamse tradities op de Representatieve lijst van Unesco: het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde, de Heilig Bloedprocessie van Brugge, Aalst Carnaval, Houtem Jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem, Krakelingenfeest en Tonnekensbrand in Geraardsbergen, Jaartallenleven van Leuven en de traditie van de Valkerij.
Bron: www.standaard.be
Eigen mening:
Het is belangrijk dat tradities in ere worden gehouden. Garnaalvissen te paard is een perfecte samenwerking tussen mens, dier en natuur, zonder dat deze elkaar schade berokkenen. Daarom is het zo belangrijk dat men deze traditie erkend; het duurzame wordt hier in de kijker gezet. We worden allemaal geconfronteerd met duurzaamheid, en deze traditie laat zien hoe men op een simpele manier kan genieten van wat de natuur ons geeft.