“Op twee jaar tijd hebben we een ongelofelijke weg afgelegd, maar de uitdagingen zijn enorm.” Dat verklaarde premier Elio Di Rupo dinsdag op een persconferentie waarop hij samen met zijn vicepremiers een balans opmaakte van zijn regering, die vrijdag haar tweede verjaardag viert.
De regering heeft gezorgd voor stabiliteit, geloofwaardigheid en relance, aldus nog de premier. De ploeg Di Rupo hield in totaal 118 ministerraden, waarop 2002 dossiers behandeld werden, die resulteerden in 390 wetsontwerpen en 682 ontwerpen van koninklijk besluit. Er waren ook 18 overlegcomité’s met de regeringen van de deelstaten.
De regering realiseerde in die twee jaar de zesde staatshervorming, waarvan de laatste teksten momenteel in de bevoegde commissies van Kamer en Senaat behandeld worden, nadat ze reeds door de plenaire vergadering van de andere assemblee werden goedgekeurd.
Naast de splitsing van BHV, de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV, de bevoegdheidsoverdrachten en de bijzondere financieringswet, bevat het communautair akkoord ook een luik politieke vernieuwing met de hervorming van het tweekamerstelsel (en dus ook de Senaat) en de dotaties aan de koninklijke familie.
Geloofwaardigheid
Daarnaast slaagde de regering erin om de geloofwaardigheid te verhogen, wat leidde tot het vertrouwen van de markten en de vermindering van de rentevoet en de spread, en een besparing van 2,5 miljard euro.
Ook de budgettaire geloofwaarheid nam toe door een sanering van 22 miljard euro, een strikt begrotingsbeleid zonder “ijskoude” besparingen en een vermindering van het tekort. Ook de schuld moet eind dit jaar onder de 100 procent van het bbp zakken.
Relance
De relance is zowel gericht op de ondersteuning van de koopkracht van de burgers als op steun aan de ondernemingen. Het vertrouwen van de gezinnen staat op het hoogste niveau sinds 2008, de loonkost vermindert vanaf 2014 met 1,8 miljard euro om vanaf 2019 4,7 miljard te bedragen.
In de komende maanden werkt de regering nog aan hervormingen om de toekomst voor te bereiden. Zo is dinsdag in de bevoegde Kamercommissie de bespreking gestart van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Daarnaast zijn er nog de hervorming van de arbeidsmarkt, pensioenen, justitie en NMBS, de nieuwe organastie van de politie en een nieuw plan voor de energiebevoorrading. 'We moeten ook in de komende maanden onze verantwoordelijkheid blijven nemen.'
Andere verwezenlijkingen
Na de premier was het de beurt aan de zes vicepremiers om hun verwezenlijkingen en die van hun partijgenoten in de verf te zetten. Zo refereerde Pieter De Crem (CD&V) naar een stabielere en gezondere financiële sector, de modernisering van het openbare wezen, de staatshervorming en de hervormingen in Defensie.
Johan Vande Lanotte (SP.A) legde de nadruk op een betere bescherming van de consument en de lagere energie- en telecomprijzen, de bestrijding van de jongerenwerkloosheid, de doorbraak in het eenheidsstatuut en de fraudebestrijding.
Alexander De Croo (Open Vld) wees op de pensioenhervorming (vervroegd pensioen, pensioenbonus), de hervormingen op Justitie waar men 'van spreken naar het in de praktijk zetten' is geëvolueerd, en het onder controle brengen van de asielcrisis.
Didier Reynders (MR) benadrukte de voortrekkersrol van België in Centraal-Afrika, de verbeteringen aan het sociaal statuut van de zelfstandigen en het begrotingswerk.
Joëlle Milquet (cdH) zwaaide met de hervormingen binnen de politie en de veiligheid voor de burger. Ook de wet rond de GAS-boetes, de uitvoering van luchthavenakkoorden van 2008-2010, het plan verkeersveiligheid en de energiebevoorradingszekerheid kwamen aan bod.
Laurette Onkelinx (PS) sloot de rij af met maatregelen die de koopkracht helpen stimuleren, de toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg, de bescherming van de patiënt en de versterking van het Brussels gewest.
Bron:
http://www.standaard.be 04/12/2013
Eigen Mening: Ik ben het er niet mee eens, bepaalde zaken zijn zeker niet goed hervormd. Een goed voorbeeld vind ik het akkoord over BHV dit heeft enkel nadelen voor de Vlamingen. Ook moeten er nog meer bevoegdheden overgebracht worden naar de deelstaten. Er moet naar mijn mening hierdoor ook meer gewerkt worden naar een confederaal model. Er moet tenslotte ook een veel duidelijkere regeling komen wat Brussel betreft.