Enkele post bekijken
  #1  
Oud 27th November 2013, 12:28
Mathias.V*rschueren Mathias.V*rschueren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2013
Locatie: Sint-Lenaarts
Posts: 20
Inkomen Belgische huisarts voorbije tien jaar meer dan verdubbeld

Het inkomen van de Belgische huisartsen is de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld. Bedroeg dat in 2000 ongeveer 40.000 euro, dan ging dat in 2009 naar 93.243 euro. Dat schrijft het huisartsenweekblad Medi-Sfeer woensdag, dat een vergelijking tussen acht Europese landen kon inkijken.

Het gaat hier om het bedrag dat overblijft na aftrek van de kosten voor het beheer van praktijk en personeel. Worden die kosten niet afgetrokken, dan kreeg de doorsnee voltijdse huisarts in ons land in 2009 142.481 euro in kas.

De huisarts zag zijn inkomen stijgen door verschillende kleine aanpassingen. Voorbeelden zijn de uitbreiding van het medisch dossier naar patiënten vanaf 50 jaar in 2001 en naar de hele bevolking in 2002 en de invoer van het tarief voor avondconsultaties in 2008. “Dit was duidelijk een bewuste strategie”, zegt hoofdonderzoekster Madelon Kroneman. “Door het inkomen op te drijven, heeft de overheid het huisartsenberoep aantrekkelijker willen maken. Al dient gezegd dat de meeste specialisten nog altijd een pak meer verdienen.”

Bij de praktijkkosten van de Belgische huisartsen maken de auteurs van de studie wel enig voorbehoud. Terwijl die uitgaven in de andere landen plusminus de helft van de totale inkomsten bedroegen, lag dat aandeel in België op slechts 35 procent. De onderzoekers vonden geen onafhankelijke cijfers voor ons land en baseerden zich daarom op een schatting uit 2001, die ze indexeerden. “Maar door de complexere praktijkvoering en nieuwe investeringen in ICT liggen die kosten wellicht hoger”, aldus Kroneman.

Nederland had van de acht onderzochte landen met 155.715 euro in 2009 het hoogste gemiddelde huisartseninkomen. België komt op de vierde plaats.

Bron: De Standaard, 27/11/2013
Mening: Er staat in het artikel dat de overheid het inkomen heeft opgedreven om het beroep aantrekkelijker te maken. Als je ziet wat een huisarts verdient was dat niet nodig volgens mij. Er zijn 11 miljoen inwoners in België en die hebben in principe allemaal een huisarts nodig, dan gaat de regering beslissen om al die mensen meer te laten betalen omdat ze het beroep aantrekkelijker willen maken. Hadden ze er dan niet over kunnen nadenken dat het voor al die andere Belgen gigantisch duur zou worden.
Met citaat antwoorden