Uit het onderzoek blijkt dat veel Vlamingen wantrouwig staan tegenover steuntrekkers. “Een meerderheid vindt dat het wederkerigheidsprincipe onvoldoende wordt gerespecteerd”, aldus Elchardus in De Ochtend op Radio 1. “Men kan het stelsel enkel in stand houden als iedereen zijn best doet om daartoe bij te dragen en dat gebeurt op dit ogenblik onvoldoende volgens grote delen van onze bevolking.”
Uit het onderzoek blijkt ook de Vlamingen niet gewonnen zijn voor een ongelijke samenleving. Bijna drie kwart vindt dat de klasseverschillen kleiner moeten, 60 procent is van oordeel dat gewone mensen te weinig van de welvaart krijgen en 81 procent zegt dat er nood is aan sterke ziekenfondsen om patiëntenrechten te verdedigen.
Elchardus is verheugd vast te stellen dat het draagvlak voor de verzorgingsstaat groeit. 83 procent van de Vlamingen is zeer tevreden over de gezondheidszorg in ons land. “’De verzorgingsstaat willen afbouwen, is dan ook een politieke keuze, er is geen economische reden voor.”
De steun van de Vlamingen voor de welvaartstraat is de voorbije jaren alleen maar toegenomen omdat die ellende en armoede voorkomt, het leven vrijer en aangenamer maakt en mensen meer kansen geeft.
Elchardus merkt wel op dat uit zijn onderzoek vier bedreigingen opdoemen, met name de tendens tot het uitsluiten van groepen of van bepaalde zorg, het stijgend geloof in individuele verantwoordelijkheid, de sociale fraude en de idee dat het geld niet bij de juiste personen terechtkomt.
Bron: De Standaard, 27/11/2013
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131127_00859220
Mening: Ik vind het goed dat de rijkere rekening willen houden met de arme. Armoede zou volgens mij niet meer mogen voorkomen in België. Het is goed dat veel Vlamingen de welvaartstraat steunen. Alle mensen zouden evenveel kansen moeten krijgen, of je nu rijk of arm bent.