26th November 2013, 14:19
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Westerlo
Posts: 25
|
|
Aantal jonge aidsdoden stijgt tegen de trend in
Aids eist wereldwijd steeds minder dodelijke slachtoffers, maar onder jongeren is het aantal fatale besmettingen juist fors toegenomen. Dat signaleert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport dat vandaag verscheen.
Jongeren vallen vaak tussen de wal en het schip doordat de gezondheidszorg niet goed op hen is afgestemd. Ze worden minder getest dan volwassenen en vanwege schaamte durven ze vaak geen hulp te zoeken, waarschuwt de VN-organisatie.
Ongeveer 2 miljoen jongeren tussen de 10 en 19 jaar zijn momenteel met het hiv-virus besmet. Het aantal dodelijke besmettingen in deze leeftijdscategorie is volgens cijfers van Unicef zelfs in 10 jaar verdubbeld: van ongeveer 40.000 in 2001 tot meer dan 80.000 in 2011.
1,6 miljoen doden in 2012
Wereldwijd kwamen in 2012 volgens een schatting van de VN in totaal 1,6 miljoen mensen om het leven door de gevolgen van aids. Op het dieptepunt, in 2005, eiste de ziekte jaarlijks zo'n 2,3 miljoen levens.
Aids tast het afweermechanisme aan, waardoor patiënten veel vatbaarder worden voor andere ziekten, zoals longontstekingen of tuberculose. Aids is ongeneeslijk, maar er zijn de laatste jaren wel steeds betere medicijnen gemaakt die het virus lang kunnen onderdrukken.
Bron: demorgen.be
Datum: 25/11/2013
Eigen mening:
HIV, aids,... Het zijn ziektes die de dag van vandaag nog steeds bestaan, maar "raar maar waar" nog steeds niet te genezen zijn. Men begint het artikel door te zeggen dat er minder dodelijke slachtoffers zijn, dit omwille van onderzoek dat men kan uitvoeren en de geneesmiddelen die er zijn. Maar het aantal besmettingen (vooral bij jongeren) stijgt, dat vind ik verontrustend.
Ik denk en vind dat gezondheidsorganisaties zoals Sensoa en Aids Fonds hun best doen iedereen op de hoogte te brengen van deze ziekte. Ze bespreken ook de gevolgen ervan maar vooral de manier waarop je het kan voorkomen dit te krijgen halen ze duidelijk aan.
Als toekomstig leerkracht vind ik dat het een onderwerp is dat aangehaald moet worden! In België is het onderwerp geen taboe, en ik denk dat onze leerlingen zich bewust zijn van de ziekte met al zijn gevolgen. Toch moeten we de aandacht er op blijven vestigen en ook onze buurlanden (en de hele wereld) aanmoedigen om aids met al zijn gevolgen kenbaar te maken bij de jeugd! Bij ons deelt Sensoa educatieve pakketten uit, dit zou in de hele wereld een meerwaarde bieden... Ik geloof dan ook dat de school een van de beste middelen is om het probleem bespreekbaar te maken.
|