Bron:
www.knack.be
Aids genezen met kruiden
Begin 2007 lokte Jammeh wereldwijd verontwaardiging uit door te verklaren dat hij een manier had gevonden om aids, onvruchtbaarheid en astma te genezen. Zijn 'geneesmiddel' bestaat uit een mengsel van een kruidenpasta, een gele bittere vloeistof en bananen. Hij garandeert snelle positieve resultaten. Toen een VN-afgevaardigde haar bezorgdheid uitsprak, werd ze prompt het land uitgezet.
Ultimatum aan homo's
Holebi's zijn in Gambia niet welkom - al vormt het land daarmee geen uitzondering in Afrika. Jammeh kondigde in 2008 aan dat hij elke homoseksueel in zijn land zou opjagen en onthoofden. In een toespraak gaf hij alle holebi's 48 uur de tijd om zijn land te verlaten. In september van dit jaar nog zei Jammeh in een toespraak tot de Verenigde Naties nog dat 'homoseksualiteit in al zijn vormen onmenselijk en des duivels is'.
Schijnverkiezingen
Volgend jaar viert Jammeh zijn 20e verjaardag als president van Gambia. Hij kwam aan de macht na een staatsgreep in 1994 en begon in november 2011 aan een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar, na een hoogst twijfelachtige stembusgang. De organisatie van West-Afrikaanse landen (ECOWAS) weigerde zelfs waarnemers te sturen omdat ze de politieke situatie in Gambia 'niet als bevorderlijk beschouwt voor vrije en eerlijke verkiezingen'.
Een miljard jaar regeren
Dat Jammeh zich onaantastbaar waant en totaal wereldvreemd is, blijkt ook uit een interview met de BBC Radio in 2011. 'Ik zal nooit voor iemand buigen, behalve voor Allah,' zo antwoordde hij op de vraag of hij vreest ooit hetzelfde lot te ondergaan als de Libische leider Muammar Khaddafi (die van de macht werd verdreven door rebellen en vermoord, nvdr.). 'Mijn lot ligt in de handen van de almachtige Allah en als Allah vindt dat ik dit land een miljard jaar moet leiden, dan zal ik dat ook doen.'
Folteringen
Jammeh tegenwerken blijft niet ongestraft, zoveel is duidelijk. De president staat erom bekend dat hij met de regelmaat van de klok ministers aanstelt en weer ontslaat. Legio zijn ook de voorbeelden van politieke tegenstanders die worden aangevallen, opgepakt, gefolterd en veroordeeld na een schijnproces. Eind oktober nog liet hij drie politieke gevangenen op de nationale televisie bekennen dat ze schuldig zijn aan 'opruiing'.
Schrikbewind
Ook medestanders zijn kennelijk niet veilig voor zijn grillen. Fatou Camara had een succesvolle carrière bij de staatstelevisie tot ze op 15 september j.l. plots werd opgepakt en 25 dagen vastgehouden in een cel. Ze werd ervan beschuldigd dat ze de president had zwartgemaakt op een website van de oppositie. Na haar vrijlating vluchtte de moeder van twee kinderen naar de VS. Ze ontkent de beschuldigingen en spreekt van een politieke afrekening. 'In Gambia mag je niet spreken,' zei Camara in de Amerikaanse media. 'Het kan je leven kosten en er is niemand die je zal helpen, iedereen is bang.'
Doodstraf
In de zomer van 2012 haalde Gambia het wereldnieuws toen bekendraakte dat Jammeh negen gevangenen had laten executeren door een vuurpeloton. Het waren de eerste executies in het land in 30 jaar. De president kondigde vervolgens aan dat 47 gevangenen binnen enkele weken hetzelfde lot zouden ondergaan, maar kwam daar onder internationale druk uiteindelijk op terug. Een imam in Gambia die zich publiekelijk uitsprak tegen de executies, verdween plots voor vijf maanden en heeft nooit meer uitleg verschaft.
Controle
Persvrijheid is in veel Afrikaanse landen een groot probleem, maar Gambia behoort tot een van de allerslechtste leerlingen van de klas. In juni van dit jaar nog verstevigde Jammeh zijn greep op de media in het land door het verhogen van de straf voor denigrerende uitspraken tegen de regering tot 15 jaar cel. Weinig buitenlandse journalisten mogen het land in.
Isolatie
Begin oktober van dit jaar trok Gambia zich terug uit het Britse Gemenebest, een beslissing van Jammeh die op veel onbegrip onthaald werd. Het land was sinds 1965 lid van de organisatie. Met de terugtrekking volgt Gambia het voorbeeld van het Zimbabwe van Robert Mugabe. Het wijst volgens analisten op steeds verdere isolatie van het land.
China
Zijn jongste demarche is het doorknippen van de diplomatieke relaties met Taiwan 'wegens nationale strategische belangen'. Gambia was een van de laatste bondgenoten van Taiwan in Afrika. Vermoedelijk heeft de almaar groeiende invloed van China in Afrika iets met de beslissing te maken. Peking beschouwt Taiwan als een opstandige provincie.
Mening: Ik vind het schandalig dat dictators ongestraft dingen mogen doen die onmenselijk zijn zoals deze man dingen verricht. Mensenrechten zouden in heel de wereld moeten nageleefd worden. Er zou een soort van strafcommissie moeten zijn om mensen zoals deze te verwijderen van de aarde, de wereld zou er een stuk vrediger aan toe gaan.