Smartphones zijn verklikkers, ook zonder te bellen
Een smartphone met 30 bekende apps wisselt tot wel 350.000 keer per dag gegevens uit met meer dan 300 servers in alle uithoeken van de wereld. Het gaat vaak om privacygevoelige informatie.
Om te zien hoeveel gegevens worden 'gelekt', liet de Britse tv-zender Channel 4 een etmaal lang alle verbindingen vastleggen die een mobieltje draadloos (wifi) met internet maakt. Het is al langer bekend dat apps via internet informatie doorspelen naar vooral adverteerders. Maar de schaal waarop dat gebeurt, is niet eerder zo minutieus vastgelegd.
Zelfs een telefoon die ongebruikt op tafel lag, maakte in 45 minuten nog 30.000 keer verbinding met 76 servers. Er werd informatie verstuurd naar de VS, maar ook naar China, Singapore en Oekraïne, landen waar andere regels gelden voor privacybescherming.
Talking Tom graait in uw data
Een van de grootste 'datagraaiers' is volgens de onderzoekers Talking Tom, een app die sinds 2010 in tal van varianten ruim 1,2 miljard keer is gedownload. In de app praat een stripdier na wat de gebruiker tegen hem zegt, of als die hem kietelt of een duwtje geeft. Talking Tom wordt volgens de bedenker, het Cypriotische bedrijf Outfit7, elke maand door 170 miljoen mensen gebruikt.
"Als je verbinding legt met bijvoorbeeld Facebook is het logisch dat je telefoon informatie over jou als gebruiker verstuurt", zegt Rob Miller van MWR InfoSecurity, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde. "Maar we zagen ook advertentienetwerken persoonlijke informatie versturen - zoals je locatie of de LMEI-code." Die identificatiecode is voor elk toestel uniek.
Toestemming zonder lezen
In veel gevallen vergaren apps informatie met instemming van de gebruiker. "De meeste mensen geven een app gewoon alle toegangsrechten, zonder de voorwaarden te lezen, alleen maar om hem te kunnen gebruiken", zegt een woordvoerder van Symantec, een Amerikaanse specialist in computerbeveiliging. "Maar zelfs mensen die zich bewust zijn van de risico's kunnen moeilijk achterhalen welke informatie een app naar de leverancier terugstuurt."
Volgens een peiling van Channel 4 zet slechts 9 procent van de telefoonbezitters hun toestel bij het slapengaan volledig uit. Computers die met internet verbonden zijn, sturen ook gegevens naar marketeers. Maar op een pc is het eenvoudiger om die stroom data te reguleren.
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/I...te-bellen.dhtml
22 november 2013
Commentaar: Dit artikel opent mijn ogen! Ik wist helemaal niet dat apps zoveel informatie doorsturen naar adverteerders en servers. Het baart me zorgen dat deze info ook naar andere landen gezonden wordt, naar landen waar een andere privacywetgeving geldt. Wat zullen zij met deze info doen? Misschien hebben zij minder eervolle bedoelingen met de vergaarde informatie.
Ik heb gemerkt dat als ik iets opzoek, laten we zeggen een laptop, er veel advertenties i.v.m. laptops op Facebook verschijnen. Mijn zoekgeschiedenis wordt dus op één of andere manier doorgespeeld naar Facebook. Op zich vind ik dit niet zo erg, maar als het vermeden kan worden, graag. Wat ik meer onrustwekkend vind, is dat er ook persoonlijke informatie naar andere netwerken verstuurd wordt. Naar waar gaat deze informatie? Hoe wordt deze informatie gebruikt? Is het echt noodzakelijk dat er persoonlijke informatie naar adverteerders en... gestuurd wordt? Kan het ook niet gebeuren? Dit gebeurt waarschijnlijk met het doel om meer geld te verdienen, geef de gebruiker een advertentie waar hij iets aan heeft, hij zal het product hoogstwaarschijnlijk kopen.
Ook ik geef een app dikwijls toegangsrechten zonder de voorwaarden te lezen, maar vanaf nu ga ik hier meer op letten!