Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st November 2013, 10:34
I*e Voordeckers I*e Voordeckers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Geel
Posts: 66
Verhaal verkeersslachtoffer heeft impact op jongeren

Verhaal verkeersslachtoffer heeft impact op jongeren

Leerlingen die geconfronteerd worden met een getuigenis van een slachtoffer van een verkeersongeval of een nabestaande, hechten nadien meer belang aan verkeersveiligheid. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid die minister van Mobiliteit Hilde Crevits liet uitvoeren. De onderzoekers stellen voor te bekijken of dergelijke getuigenissen ook kunnen gebruikt worden als alternatieve straf bij bepaalde verkeersovertreders.

De vzw Rondpunt, de organisatie die ijvert voor de goede opvang van verkeersslachtoffers, viert haar vijfjarige bestaan met een congres in het Vlaams Parlement. Een van de projecten van de vzw Rondpunt is "Getuigen Onderweg". In dat project krijgen jongeren van het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs getuigenissen te horen krijgen van slachtoffers van ongevallen of van nabestaanden. Doel is jongeren te laten stilstaan bij verkeersveiligheid.

Vorig en dit schooljaar hebben bijna 18.000 jongeren zo'n verkeersgetuigenis bijgewoond. Minister van Mobiliteit Hilde Crevits liet nu onderzoeken wat de impact is van die getuigenissen. Uit de studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid blijkt dat het project zijn doel niet mist.

Alternatieve straf?
Zo blijken de getuigenissen de leerlingen zowel verstandelijk als gevoelsmatig te raken. De verhalen raken de meisjes meer dan de jongens. Na de getuigenis hechten de leerlingen meer belang aan verkeersveiligheid. Volgens de onderzoekers is het zinvol na te gaan in hoeverre het project met getuigenissen ook kan worden aangeboden als alternatieve straf voor bepaalde groepen van verkeersovertreders. Daarnaast wordt volgens minister Crevits bekeken of het mogelijk is om ook veroorzakers van ongevallen te laten getuigen.

Minister Crevits besliste alvast om een nieuwe subsidie van 270.000 euro uit te trekken om de werking van het project 'Getuigen Onderweg' in 2014 en 2015 verder te zetten. Volgens Crevits is de sociale druk rond verkeersveiligheid in Vlaanderen immers "nog niet hoog genoeg". "Mensen beseffen maar helemaal het belang van verkeersveiligheid als ze zelf iemand kennen die in een ongeval betrokken was", gaf ze donderdag mee op de VRT-radio.

Bron: De Morgen, 21/11/2013 (8u39)
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Bi...-jongeren.dhtml

Mening:
Ik vind het een zeer goed plan dat ze dit gaan doen. Ik ben zeker dat dit bij jongeren een tijdje gaat blijven hangen en ze gaan dan zeker voorzichtiger rijden. Na een tijd gaan ze dit verhaal niet meer zo fris in hun geheugen hebben zitten en gaan terug wat meer nonchalanter zijn op de weg. Je ziet dit toch ook bij jezelf. Wanneer je bijna iemand hebt aangereden of je hebt pas een accident gehad aan een voorrang van rechts. De periode erna ga je voorzichtiger zijn aan een voorrang van rechts maar na een tijdje ga je minder minderen en gewoon verder rijden. Ik zeg niet dat dit zo bij alle mensen is maar ik denk wel dat er zo veel zijn.
Ik keur het vertellen van getuigenissen aan leerlingen absoluut niet af. Er zullen altijd wel leerlingen zijn die dit voor het leven meenemen en die er altijd aan zullen terug denken.
Met citaat antwoorden