Kris Van den Branden, professor aan de KU Leuven en verbonden aan het Centrum voor Taal en Onderwijs, ontkracht op zijn blog over duurzaam onderwijs 5 ideeën over onderwijs die hardnekkig blijken te leven bij veel ouders
Onder de titel '5 ideeën van ouders over onderwijs die niet kloppen' haalt Van den Branden wetenschappelijk onderzoek aan om 5 onderwijsmythes te weerleggen.
Zo is volgens de Leuvense prof het onderwijsniveau in scholen met veel kansarmen en anderstaligen niet per definitie lager, is zittenblijven allerminst een garantie op later succes en kan het gebruik van andere talen op school de verwerving van het Nederlands stimuleren.
De 5 ideeën van ouders over onderwijs die niet kloppen
Hoe meer kansarmen en anderstaligen op de school, hoe sterker het onderwijsniveau daalt
Zittenblijven verhoogt de kans op later onderwijssucces
Het gebruik van andere talen op school is schadelijk voor de verwerving van het Nederlands
Huiswerk is een kenmerk van hoogstaand onderwijs
Voor de kerstvakantie en aan het einde van het schooljaar moeten scholen lange examenreeksen organiseren
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131120_013
Eigen mening:
Na het lezen van dit artikel zie je inderdaad welk beeld er bij de meeste ouders heerst over het onderwijs en schoolgebeuren. Dit is ook direct de linken aan de prestatiedruk die de ouders hun jongeren opleggen. De kinderen kunnen zich geen misstap veroorloven omdat de ouders hen zo pushen, terwijl ze een vertekend beeld hebben van het onderwijs. Kansarme kinderen kunnen net zo slim zijn als kinderen die uit een welgesteld gezin komen, een voorgrond van iemand gaat niets veranderen aan de capaciteiten van die leerlingen. Ook staat er in het artikel dat ouders denken dat huiswerk kenmerkend is voor hoogstaand onderwijs, terwijl er in sommige landen men zo weinig mogelijk werk mee naar huis gaat geven.