Meer dan de helft van de gevraagde klimaatinspanningen doen we niet zelf. België haalt de Kyotonorm alleen dankzij de aankoop van "schone lucht" vanuit de hele wereld. De rekening bedraagt 194 miljoen euro. .
Een nieuw rapport van 11.11.11 leert dat België erg bedreven is in creatief klimaatboekhouden. Ons land heeft sinds 2008 voor 194 miljoen euro aan schone lucht gekocht vanuit de hele wereld. De federale regering shopte voor 158 miljoen, de Vlaamse voor 36 miljoen. Ons land maakt daarmee voor 52 procent gebruik van schone lucht om zijn klimaatafspraken na te komen.
"We misbruiken een noodoplossing als gemakkelijkheidsoplossing", reageert Bogdan Vanden Berghe, de directeur van de noord-zuidbeweging.
In het Kyotoprotocol engageerde België zich om de uitstoot van broeikasgassen tussen 2008 en 2012 met 7,5 procent te verminderen in vergelijking met 1990. Dat kan via groene maatregelen in eigen land, maar evengoed via een controversiële noodoplossing: de handel in schone lucht.
Westerse landen die worstelen met hun klimaatafspraken kunnen hun schuld afkopen bij landen met meer speelruimte. In ruil voor investeringen in groene projecten zoals windmolens, zonneparken of biomassacentrales in het buitenland, krijgen ze uitstootrechten. Die rechten kunnen ze vervolgens inzetten om hun eigen klimaatboekhouding te doen kloppen.
De belangrijkste rechtvaardiging voor de handel in schone lucht is dat ontwikkelingslanden erdoor een boost aan innovatieve, milieuvriendelijke investeringen zouden krijgen. "Maar ons land investeert bijna alleen in opkomende industrielanden zoals China, India en Brazilië, waar ons geld meestal niet nodig is", zegt Vanden Berghe.
Zo betaalde de federale regering mee aan een Indiase biomassacentrale. Maar die centrale werd hoe dan ook gebouwd. Het gevolg is dat de broeikasgassen er niet extra verminderd worden dankzij onze steun. Terwijl in ons land evenmin iets gebeurt om de klimaatopwarming tegen te gaan. Vanden Berghe: "Dit tart elke logica."
Staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet (cdH) is momenteel in het Poolse Warschau voor de klimaattop van de Verenigde Naties. Ook zijn Vlaamse evenknie Joke Schauvliege (CD&V) is daar. Geen van beiden kon gisteren reageren op het rapport.
bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/M...one-lucht.dhtml
mening: De theorie rond deze maatregel klinkt misschien mooi maar hij wordt misbruikt door de rijke industrielanden zoals België. Volgens mij helpt het helemaal niet om 'schone' lucht te kopen in landen die beter presteren op het gebied van luchtverontreiniging. We moeten het geld dat we gebruiken om deze lucht te kopen investeren in hernieuwbare energiebronnen in België.