19th November 2013, 17:56
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Herenthout
Posts: 63
|
|
Antigif ontdekt tegen veroorzaker botulisme
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben een stofje ontwikkeld dat zenuwcellen beschermt tegen het uiterst giftige botulinetoxine. Dat heeft de Nederlandse universiteit vandaag bekendgemaakt. De gifstof, ook bekend onder de naam botox, veroorzaakt de dodelijke ziekte botulisme.
Hoogleraar celbiologie Casper Hoogenraad, die een deel van het onderzoek leidde, spreekt van een doorbraak. Volgens hem kan het antigif gebruikt worden in de ontwikkeling van een middel tegen de dodelijke verlammingsziekte.
Botulinetoxine is afkomstig van een bacterie die gedijt in onder meer bedorven voedsel. Het is een van de meest giftige stoffen voor zover bekend en behoort tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens. "De stof past in het rijtje sarin en anthrax", zegt Hoogenraad. Volgens de hoogleraar komt het gif gelukkig heel zelden voor en overlijden er weinig mensen aan. "Maar zodra het voorkomt hebben we echt een probleem", zegt Hoogenraad.
Eenmaal in het menselijk lichaam hecht botulinetoxine zich aan zenuwcellen die de spieren aansturen en verlamt deze. Hoogenraad ontwikkelde een eiwit dat een blokkade vormt tussen de gifstof en zenuwcellen. Botox wordt in sterk verdunde vorm ook gebruikt in de medische wereld. De bekendste toepassing van de verlammende gifstof is het bestrijden van rimpels, maar ook mensen die lijden aan migraine of aan overmatig zweten hebben soms baat bij botox.
Bron: De Morgen - http://www.demorgen.be/dm/nl/992/We...botulisme.dhtml
Mening: Botulinetoxine is een van de gevaarlijkste stoffen die er bestaat. Ze kan verlamming veroorzaken en is bijgevolg zeer schadelijk. Door de doorbraak van de universiteit Utrecht kunnen ze dit nu tegengaan. Botox kan in kleinere mate gebruikt worden voor enkele ongemakken zoals rimpels of migraine. Het antigif zorgt ervoor dat de botulinetoxine zich niet kan hechten aan het zenuwstelsel, waardoor je dus ook niet verlamd kunt worden. De wetenschap heeft hier weer maar eens aangetoond dat het zeer nuttig te werk gaat.
|