Jaarlijks krijgen 11.000 Belgen een pacemaker ingeplant, waardoor hun levensverwachting vaak spectaculair stijgt. Maar diezelfde pacemakers kunnen hartpatiënten ook een verschrikkelijk levenseinde bezorgen, omdat de toestellen de doodsstrijd rekken. Artsen raken het niet eens over een oplossing.
Marcel Van Hoey en Armanda Oufflen waren oud en versleten en verlangden allebei naar de dood, maar hun pacemaker hield hen tot het bittere einde in leven. "Er waren zoveel momenten waarop we dachten: 'Nu is het voorbij'", zegt Emilienne Vercauteren over de laatste dagen van haar man Marcel. "Maar zijn hart bleef kloppen, aangedreven door de pacemaker."
Voor Elsy Vandekerckhove was het een opluchting toen haar moeder Armanda na een doodsstrijd van acht dagen eindelijk stierf aan een overdosis morfine. "Anderhalve minuut lang lag ze doodstil, tot de pacemaker haar hart weer aan de praat hielp." Zowel Emilienne als Elsy vroegen de cardioloog om de pacemaker in de laatste levensdagen uit te zetten. "De arts wilde niet, want hij beschouwde dat als een vorm van euthanasie."
Terecht, volgens dokter Guy Van Camp, voorzitter van de Belgian Society of Cardiology. "Als je eerst bij iemand een levensreddend apparaat installeert en dat later uitzet, stel je een actieve daad die het levenseinde bespoedigt. Wie geen wilsverklaring voor euthanasie geschreven heeft, maar op het einde van zijn leven toch zijn pacemaker wil laten uitzetten, zal eerst alle papieren in orde moeten maken."
"Onzin", zegt dokter Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. "Een pacemaker uitzetten is niets meer of minder dan een zinloze medische behandeling stopzetten waardoor het sterven makkelijker wordt. Dat heeft niets te maken met euthanasie of actieve levensbeëindiging."
Bron:
www.demorgen.be, Zaterdag 16 november 2013
URL:
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Ge...nmogelijk.dhtml
Mening:
Een pacemaker is een krachtig toestel dat veel mensen hun leven kan redden. Toch moet er een verschil blijven tussen een toestel uitschakelen en euthanasie. Ik vind dat een pacemaker een goed toestel is, maar als je ziet dat het lichaam van mensen helemaal op is, dan moet er een mogelijkheid zijn om het uit te schakelen. Waarom zou je mensen nodig laten lijden? Het is niet zo dat je een pacemaker uitzet, dat mensen direct sterven. Sommige mensen hebben een heel sterk hart. Tevens is er ook een verschil tussen jongere mensen met een pacemaker en oudere mensen. Jongere mensen hebben een sterker lichaam en zullen langer geniet hebben van dit toestel. Oudere mensen kunnen ook sterk zijn, maar naargelang de omstandigheden kunnen deze mensen er genoeg van hebben. Hiermee bedoel ik niet dat ze het leven beu zijn, maar dat ze "genoeg" hebben van alle pijn.