De ontbossing van het Amazonewoud is opnieuw flink toegenomen. Volgens de Braziliaanse overheid is het aantal gerooide bomen met 28 procent gestegen. Milieuactivisten wijzen met de beschuldigende vinger naar een omstreden hervorming van de bosbeheerwetgeving.
De laatste vijf jaar zag het relatief goed uit voor het Amazonewoud. Door strengere wetgeving werden grote delen van het woud beschermd tegen ontbossing. Ook de illegale houtkap wordt steeds strenger bestraft, maar blijft wel een ernstig probleem in het regenwoud.
Tussen augustus 2012 en juli 2013 is zo'n 5.843 vierkante kilometer bos verdwenen. Dat is 28 procent meer dan in de periode daarvoor. Toen werd 4.571 vierkante kilometer aan bomen gerooid. Milieu-organisaties trekken aan de alarmbel en wijzen met de beschuldigende vinger naar een omstreden wetswijziging.
Vorig jaar heeft de Braziliaanse regering een omstreden hervorming doorgevoerd van de bosbeheerwetgeving. Milieu-organisaties waren niet te spreken over de aanpassing. "Als je met de houtlobby slaapt, dan wordt je uiteraard wakker met ontbossing", klinkt de kritiek. De regering-Rousseff belooft beterschap.
De groene longen van onze planeet, zo wordt het immense Amazonewoud soms wel eens genoemd. Meer dan de helft van al het overgebleven regenwoud op aarde ligt in het Amazonebekken. In de bomen van het woud zou zo'n 80 tot 120 miljard ton CO2 opgeslagen liggen. Als dat ooit vrijkomt zou dat de klimaatsverandering drastisch kunnen beïnvloeden.
Het woud is bekend voor zijn gigantische biodiversiteit. Er komen 2,5 miljoen verschillende insectensoorten, tienduizenden plantensoorten en duizenden diersoorten voor in het bos. Die aantallen zijn in werkelijkheid wellicht nog een pak hoger, want grote delen van de fauna en flora zijn nog niet beschreven.
Oorspronkelijk was het woud zo'n 4 miljoen vierkante kilometer groot. Door massale houtkap voor de houtindustrie en voor de landbouw is daar intussen slechts 3,4 miljoen vierkante kilometer meer van over. Sinds de jaren 70 is een hoeveelheid woud verdwenen vergelijkbaar met 24 keer de oppervlakte van België of zo'n 149 miljoen voetbalvelden.
De 5.843 vierkante kilometer bos die afgelopen jaar gekapt is, ligt al een pak lager dan de gigantische aantallen bomen die geveld werden in de jaren 80 en 90. Toen werd jaarlijks 20 à 30.000 vierkante kilometer aan bos gekapt.
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/b...1115_ontbossing
Mening: Er komen steeds meer industrievelden, de CO2-uitstoot blijft stijgen en de ontbossing in het Amazonewoud blijft maar duren. En dan verschiet men er van dat de aarde opwarmt. De gevolgen voor de aarde zijn niet alleen enorm groot, maar ook voor ons.
Er komen enorm veel exotische diersoorten in het Amazonewoud voor, het neemt CO2 op en voorziet ons van zuurstof. Kortom, ik zie geen reden waarom men de bossen moet kappen. Mensen staan er waarschijnlijk niet bij stil wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Er moet eerst een ramp gebeuren voor men echt wakker schiet!