Enkele post bekijken
  #1  
Oud 7th November 2013, 20:27
J*rgi.Leus J*rgi.Leus is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Herenthout
Posts: 63
‘België schendt VN-Verdrag tegen Foltering’

België wordt eind november opnieuw berispt door het Comité tegen Foltering van de Verenigde Naties. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Volgens de ngo zijn onder meer de overbevolking in de gevangenissen, de gebrekkige implementatie van de wet-Dupont over de rechten van gedetineerden en de behandeling van geďnterneerden een pijnpunt.

Als ondertekenaar van het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling is België verplicht om de paar jaar een rapport in te dienen over de situatie in eigen land. Het laatste rapport werd in 2012 ingediend en werd deze week besproken voor het VN-Comité. Niet alleen de Belgische overheid wordt er gehoord, de VN nodigden ook Amnesty International, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding en de Ligue des Droits de l’Homme uit om hun kijk op de zaak te geven.

'Het VN-Comité vindt onze input zeer belangrijk', legt Jan Pollet uit, verantwoordelijke politieke zaken bij Amnesty Vlaanderen. 'De gesprekken verliepen op basis van de zogenaamde schaduwrapporten die elk van de organisaties vooraf hadden overgemaakt.'

Eind november maakt het VN-Comité zijn aanbevelingen aan België over. 'Dat gebeurt al voor de derde keer. Er zullen zeker drie berispingen instaan die vroeger ook al vermeld werden', zegt Pollet. 'Zo heeft België nog steeds geen nationaal mensenrechteninstituut opgericht en springen de jammerlijke situatie van de geďnterneerden en de overbevolking in de gevangenissen in het oog.'

In zijn schaduwrapport lijst Amnesty nog enkele andere zaken op die volgens de ngo duidelijk schendingen van het VN-Verdrag zijn. Het gaat onder meer om de onvolledige implementatie van de wet-Dupont en het uitblijven van een onafhankelijk mechanisme ter preventie van foltering en andere mishandeling. Volgens Jan Pollet toonde het VN-Comité zich tijdens de hoorzittingen ook bezorgd over het feit dat het de politie aan specifieke opleidingen over foltering ontbreekt en was het verbaasd dat er geen specifieke wet is die zegt dat informatie die uit foltering bekomen is niet in gerechtelijke procedures mag worden gebruikt. Het Comité nam ook het beleid van gedwongen uitwijzingen op de korrel.

Op 22 november wordt het VN-rapport over België officieel voorgesteld. 'De aanbevelingen zullen niet juridisch bindend zijn, dat is waar, maar ze zijn ook niet vrijblijvend', zegt Pollet. 'België zal verdere reputatieschade willen vermijden.'

De Belgische overheid laat weten dat men aan het mensenrechteninstituut 'bezig' is. Ten gronde wordt pas gereageerd als de VN over twee weken zijn rapport klaar heeft.

Bron: De Standaard - http://www.standaard.be/cnt/dmf20131107_00828371

Mening: Ik verschoot ervan dat er hier in België mensen aan zulke praktijken doen. Er moet duidelijk een grondige aanpak komen om de overbevolking in onze gevangenissen aan te pakken. Ook de rechten van de gedetineerden moeten gerespecteerd worden en dat is in dit rapport niet gebleken. Het mag nu wel duidelijk wezen dat onze gevangenissen een stevig pijnpunt van ons land vormen. Ik vind het eigenlijk schandalig dat er in een land als het onze nog zulke dingen kunnen gebeuren. In Amerika hoor je meer van folterpraktijken, maar dat het (in extremere mate) in België gebeurde, was toch wel een verrassing voor mij. We zullen er als land aan moeten werken om dit probleem van de kaart te vegen.
Met citaat antwoorden