Enkele post bekijken
  #1  
Oud 6th November 2013, 18:23
S*phie.Copmans S*phie.Copmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Vorselaar
Posts: 37
Vlaamse Liga tegen Kanker investeert 3 miljoen euro in onderzoek

Vlaamse Liga tegen Kanker investeert 3 miljoen euro in onderzoek

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) heeft in het Vlaamse Parlement haar jaarlijkse toelagen voor kankeronderzoek uitgereikt. Daarbij gaat iets mee dan 3 miljoen euro naar onderzoek naar orgaan- en weefselsparende behandelingsstrategieën voor kankerpatiënten.

Het onderzoeksfonds van de VLK betoelaagt elk jaar innoverende en patiëntgerichte onderzoeksprojecten. Onderzoeksthema dit jaar is orgaansparende kankerbehandelingen, waarbij onder meer de vraag wordt gesteld of bepaalde verminkende chirurgische ingrepen, waarbij organen of belangrijke weefsels worden weggesneden, nog spaarzamer kunnen.

Er gaat onder meer geld naar het onderzoek om patiënten met rectumtumoren die goed reageren op radiochemotherapie een zware chirurgische ingreep te besparen. Verder is er geld voor een minder invasieve behandeling van uitzaaiingen van prostaatkanker die zware ingrepen kan uitstellen of zelfs voorkomen, en voor een manier om bij longkankerpatiënten een achteruitgang van het geheugen te voorkomen na bestraling van het hoofd. Door in dit type onderzoek te investeren, wil de VLK de levenskwaliteit van kankerpatiënten verbeteren.

Daarnaast reikte de Liga ook bijna 700.000 euro uit aan startende onderzoekers of onderzoekers die bijna klaar zijn met hun doctoraatsonderzoek.

Bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/992/We...onderzoek.dhtml), 05/11/2013.

Mening:
Ik vind het een mooi initiatief dat men geld geeft aan dit soort onderzoeken. Kanker is iets dat ons niet allemaal overkomt, maar velen zijn er al wel mee in aanraking geweest via familie, vrienden, vrienden van vrienden,... Het is ook iets dat ons allemaal kan overkomen. Het is dus een thema dat ons allemaal aangaat. In het artikel staat dat men geen operatieve ingreep meer mag doen als een patiënt positief reageert op bestralingen. Het is dan ook onnodig om nog te opereren want zowel bestraling als operatie zijn plaatselijke behandelingen van kanker. Als alles goed verlopen is na een bestraling en er treden geen complicaties op, zou men geen operatie hoeven doen. Ik ben het er dus mee eens dat men patiënten een zware chirurgische ingreep moeten besparen als dit mogelijk is. Als een operatie wel nodig is doordat een bestraling niet goed heeft gewerkt, dan moet men uiteraard wel een operatie uitvoeren.
Met citaat antwoorden