Wereldwijd wordt de gezondheid van zo'n 200 miljoen mensen elke dag bedreigd door verschillende vormen van vervuiling waarvan de mens de oorzaak is. Dat stellen de Zwitserse ngo Green Cross en het in New York gevestigde Blacksmith Institute dinsdag in hun jaarlijkse rapport. Schadelijke stoffen hebben een even grote invloed op onze gezondheid als aids, tuberculose en malaria. "Een op de vijf kankers in de wereld ontstaat door toxische vervuiling", luidt het.
In de ontwikkelingslanden is de situatie nog dramatischer. Bijna een vierde van alle overlijdens en meer dan 80 procent van alle ziektes zijn er terug te voeren op invloeden uit het milieu. Vooral getroffen zijn kinderen, die dikwijls reeds voor de geboorte lichamelijke schade oplopen.
Green Cross en het Blacksmith Institute hebben een lijst opgesteld van de tien meest vervuilde plekken ter wereld. Die liggen in acht landen ter wereld, waarbij Rusland en Indonesië telkens twee keer vertegenwoordigd zijn. Daarnaast gaat het om Argentinië, Bangladesh en Oekraïne, en de Afrikaanse landen Ghana, Nigeria en Zambia.
Rusland tweemaal op zwarte lijst
Rusland staat dus twee keer op de zwarte lijst. In Dzerzjinsk, een centrum van de chemische industrie, op ongeveer 400 kilometer ten oosten van Moskou, ligt zo'n 300.000 ton chemisch afval verkeerd opgeslagen. De levensverwachting van de ongeveer 250.000 inwoners ligt er tien jaar onder het Russische gemiddelde. De Siberische industriestad Norilsk is volgens Green Cross dan weer zo sterk vervuild door zware metalen, dat de sneeuw er zwart ziet.
Ook Indonesië is twee keer vertegenwoordigd. Meer dan een half miljoen mensen, en vijf miljoen onrechtstreeks, worden blootgesteld aan chemische producten zoals lood, cadmium, chroom en pesticiden die vlakbij Jakarta in de rivier Citarum zijn terechtgekomen. In de provincie Kalimantan, op het eiland Borneo, bedreigt kwik uit goudmijnen de gezondheid van zeker 225.000 mensen.
Ook de voormalige nucleaire site van Tsjernobyl, in Oekraïne, staat nog steeds op de lijst van meest vervuilde plekken.
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/M...in-gevaar.dhtml
Datum: 5/11/2013
Mening:
Ik denk dat we meer bewust gaan moeten worden van het feit dat vervuiling echt iets negatief is. De meeste mensen gooien meestal maar eens "één ding" snel op straat of uit de auto, omdat ze te lui zijn om het in de vuilbak te gooien. Deze mensen staan niet stil bij de gevolgen. Als iedereen "één ding" weg gooit, dan wordt de aarde een grote puinhoop. Zoals het artikel zegt, heeft vervuiling een grote invloed op onze gezondheid. Door een aantal stoffen kunnen de mensen een soort van kanker krijgen. Ik vind het spijtig om dit soort zaken te lezen, omdat dit een gemakkelijke vorm is om kanker te vermijden. Alleen moeten een aantal mensen die luiheid aan de kant zetten en hun afval in de vuilbak gooien, waar het thuis hoort. Iedereen zegt altijd: "we wensen niemand kanker toe!", maar waarom vervuilen ze dan de wereld?