Enkele post bekijken
  #1  
Oud 4th November 2013, 06:52
E*elyne.Van.Rompaey E*elyne.Van.Rompaey is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Emblem
Posts: 80
Bijna één ziekenhuisarts op vijf loopt risico op burn-out

Van de ziekenhuisartsen kampt 5,4 procent met een burn-out en bevindt nog eens 17,8 procent zich in de risicozone. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het vakblad De Specialist schrijft. Voor verpleegkundigen liggen de cijfers met 6,9 procent en 12,4 procent in dezelfde lijn.

Het rapport kwam er op vraag van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, die aan de hand van de gegevens een beleid wil ontwikkelen om burn-out op te vangen en te voorkomen. Er werden 1.198 artsen en 4.635 verpleegkundigen in 37 ziekenhuizen in België ondervraagd.

De belangrijkste bepalende factoren voor een burn-out zijn volgens de studie de hoge werkdruk, hoge emotionele uitputting en rolconflicten. De gevolgen zijn een verminderd individueel welzijn, een toegenomen medicatieverbruik en absenteïsme. Ook blijken artsen en verpleegkundigen minder bereid en in staat om te werken tot 65 jaar, luidt het.

Goed nieuws is dat ongeveer 60 procent van de ondervraagden rapporteert "bevlogen" te zijn. Een hoge mate van bevlogenheid bij artsen en verpleegkundigen leidt tot een goede fysieke en psychische gezondheid. Mensen zijn hierdoor ook meer bereid en in staat om tot 65 te werken, klinkt het.

Bron: www.demorgen.be, 4 november 2013

Mening:
Ik geloof zeker dat artsen en verpleegkundige het niet altijd makkelijk hebben. Het is een zware job en er is nood aan extra artsen en verplegers. Die werkdruk heeft natuurlijk veel nadelen voor de gezondheid van de artsen en verplegers zelf. Ook al beweert het artikel dat artsen en verpleegkundige fysiek en psychische gezond zijn. Ik ben hier niet helemaal mee eens. Wanneer je in een ziekenhuis bent, valt het op dat in sommige gangen te weinig verpleegkundige aanwezig zijn. Ze springen van links naar rechts.
Met citaat antwoorden