De Amerikaanse president Barack Obama krijgt van steeds minder Amerikanen goedkeuring voor zijn optreden. In de jongste peiling van NBC en de Wall Street Journal geeft 42 procent goedkeuring aan zijn beleid, 5 punten minder dan eerder deze maand. Dit cijfer was nog nooit zo laag.
Ook andersom is er een record: het percentage Amerikanen dat zijn beleid nu nadrukkelijk afkeurt, staat op 51.
Volgens de onderzoekers is er niet één specifieke reden aan te wijzen voor de slechte rapportcijfers. Zij menen dat het een opstapeling is van gebeurtenissen, met name sinds de zomer: de discussie over de chemische wapens in Syrië, het afluisterschandaal bij de NSA dat maar doorgaat, en recentelijk de shutdown van de overheid.
Uit onderzoek was eerder gebleken dat de Amerikanen de schuld van de shutdown gaven aan de Republikeinen, die in het Congres geen goedkeuring wilde geven aan de begroting en de verhoging van het schuldenplafond. Dat voordeel is nu verdampt, aldus de onderzoekers, omdat er te veel zaken tegelijkertijd een probleem bleken.
Er is ook gevraagd naar de mening over Obama als persoon. Voor het eerst zijn er meer Amerikanen die negatief over hem denken dan Amerikanen die positief over hem denken.
Een van de onderzoekers, een Democraat, geeft als commentaar op de cijfers: 'Dit is zowel politiek als persoonlijk twee duimen naar beneden.'
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/2002/Dossi...peilingen.dhtml
Persoonlijke mening:
Eerst verliest hij zijn toppositie in machtigste mens op aarde, en nu keert het volk zich al tegen hem. Geen verrassing. Eerlijk gezegd, velen zagen dit al aankomen. Na zowel de problemen met de NSA als de 'Shutdown' zien vele mensen hem niet meer als 'the savior' met zijn befaamde woorden: "Yes, we can!". Het is meer iets geworden van: "No, we couldn't!". Ik had veel verwachtingen van Obama maar jammer genoeg voor hem lijkt 8 jaar regeren niet voldoende te zijn om de rommel die George W. Bush heeft achtergelaten op te ruimen. Het is nog een paar jaar maar we zullen zien hoe die zich gaan ontplooien.