VoedingsMagazine nummer 3, oktober 2013, 26e jaargang
Extra broeikasgassen door voedselverspilling en overgewicht
Voedselverspilling en obesitas belasten het milieu
De wereldbevolking neemt snel in omvang toe, en daarmee ook het probleem van de voedselzekerheid. Het tegengaan van voedselverspilling en efficiënter omgaan met geproduceerd voedsel krijgen daarom steeds meer aandacht. Zo werd op 29 juni aan duizenden mensen op het Museumplein in Amsterdam een lunch geserveerd gemaakt van ‘afgekeurd' voedsel.
Damn Food Waste!
Onder deze krachtige titel werd de eerste Nederlandse editie van Feeding 5K georganiseerd door FoodGuerrilla in samenwerking met Youth Food Movement, het Voedingscentrum, Natuur en Milieu en de Wageningen Universiteit. Soortgelijke evenementen zijn eerder, en met veel succes, georganiseerd in Londen, Dublin, Nairobi en Parijs. Op het Museumplein in Amsterdam namen zo'n 5000 mensen deel aan een gezamenlijke lunch die was bereid van verse groenten die normaal nooit op ons bord belanden omdat het te krom, te groot of te klein is of omdat het uit een beschadigde of verkeerd gelabelde verpakking komt. Het initiatief wil consumenten bewuster maken van de waarde van voedsel en het probleem van voedselverspilling. Voor dat doel is ook een pact in het leven geroepen dat consumenten, bedrijven en overheid kunnen ondertekenen om te laten zien dat ze voedselverspilling tegengaan.
De totale hoeveelheid beschikbaar voedsel die mensen nodig hebben om zich te voeden zorgt voor de emissie van broeikasgassen (GHG), met name CO2. Ook in dat opzicht is voedselverspilling belastend voor het milieu, omdat de voedingswaarde niemand ten goede komt, terwijl er wel GHG-emissie tegenover staat. Datzelfde geldt voor mensen met (ernstig) overgewicht en obesitas. Door af te vallen en structureel minder te eten, verbeteren mensen met overgewicht niet alleen hun gezondheid maar verlagen ze ook hun GHG-emissie. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het zal duidelijk zijn dat het tegengaan van voedselverspilling wat betreft broeikasgassen het meeste oplevert; hiermee kan een reductie worden bereikt van maar liefst 30 tot 50%.
Met het oog op voedselzekerheid vindt de Food and Agricultural Organisation (FAO) het essentieel dat de eiwitbehoefte van de mens nauwkeurig wordt vastgesteld en dat het verschil in eiwitkwaliteit wordt onderzocht van eiwitten afkomstig van verschillende – zowel plantaardige als dierlijke - voedingsbronnen. Begin dit jaar verscheen het rapport “Dietary protein quality evaluation in human Nutrition" van de FAO Expert Consultation waarin die noodzaak nog eens werd onderstreept: “The match between dietary supply and human protein needs is vital to
support the health and well-being of human populations".
Zie ook
www.damnfoodwaste.com/.
Gert Jan Hiddink
Bron:
http://www.voedingsmagazine.nl/
Mening:
Ik ben het helemaal eens met de auteur: er wordt heel wat voedsel verspild. ‘Misvormd’ fruit komt gewoon niet in de supermarkten terecht, nochtans zijn bijvoorbeeld die peren even lekker. Wortelen die te groot, te klein of te krom zijn worden in grote zakken afgevoerd. Foutief verpakte voedingsmiddelen verdwijnen op de vuilhoop… en dat in een tijd van crisis!
Onlangs hoorde ik op de radio dat in Groot-Brittannië gedurende de eerste helft van dit jaar zo’n
30 000 ton voedingsmiddelen werden weggegooid.
Ik vind het dan ook een goed initiatief van de Nederlandse organisaties om mensen samen te brengen en hun een lunch aan te bieden van voedsel dat normaal niet gebruikt wordt. Zo wordt de bevolking bewust gemaakt van het feit dat de voedselverspilling enorm groot is en dat hierdoor het milieu ook aangetast wordt.