Enkele post bekijken
  #1  
Oud 30th October 2013, 15:05
g*tte.jansen g*tte.jansen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Hoogstraten
Posts: 128
VN: ‘Tienerzwangerschap groot maatschappelijk probleem’

In ontwikkelingslanden krijgen jaarlijks 7,3 miljoen minderjarige meisjes een kind. Twee miljoen meisjes zijn veertien jaar of jonger. Dat blijkt woensdag uit het Wereldbevolkingsrapport 2013 van de VN. Het rapport benadrukt dat tienerzwangerschap een grotere uitdaging in ontwikkelingslanden is, maar ook problematisch is in ontwikkelde landen.
‘Al te vaak veroordeelt de maatschappij het meisje voor de zwangerschap’, stelt dokter Babatunde Osotimeh, directeur van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA), vast. ‘De realiteit is dat een tienerzwangerschap meestal niet het resultaat is van een bewuste keuze.’ Volgens Osotimeh zijn de tienerzwangerschappen eerder het gevolg van ‘het gebrek aan keuzes en van omstandigheden buiten de controle van het meisje, van weinig of geen toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, kwalitatieve informatie en gezondheidszorg.’

Volgens het verslag heeft vroegtijdige zwangerschap een zware impact op de gezondheid, opvoeding en rechten van een meisje, maar is er ook een zware impact op gemeenschappen en de economie van landen. Tienermoeders in Brazilië en India hadden bijvoorbeeld volgens het rapport een economische waarde van respectievelijk 3,5 miljard en 7,7 miljard kunnen opleveren, hadden ze gewacht tot hun 20ste levensjaar of langer.

Ontwikkelde landen

Ook in ontwikkelde landen is tienerzwangerschap een probleem. Zo studeert in de Verenigde Staten gemiddeld negen op de tien meisjes af voor haar 22-jarige leeftijd, maar is dat bij zwangere tienermeisjes maar de helft. Bovendien kost tienerzwangerschap de Amerikaanse belastingbetalers jaarlijks bijna 8 miljard euro.

Uit het rapport blijkt daarnaast dat, ‘ondanks de dringende nood om tienerzwangerschap te voorkomen’, slechts twee cent van iedere aan internationale ontwikkeling uitgegeven dollar naar tienermeisjes gaat. ‘Geld is evenwel maar één deel van de oplossing’, aldus het UNFPA.

Probleem aanpakken

Om het maatschappelijk probleem aan te pakken, wil het fonds inzetten op onderwijs, een einde maken aan kinderhuwelijken, de houding veranderen tegenover de rolpatronen van de geslachten en de gelijkheid tussen de geslachten, de toegang van tieners tot seksuele en reproductieve gezondheid verbeteren en een betere steun leveren aan tienermoeders.

‘We moeten [...] aandringen op veranderingen in het beleid en de normen van gezinnen, gemeenschappen en regeringen die een meisje vaak geen andere keuze laten dan een pad naar vroegtijdige zwangerschap’, concludeert Osotimehin.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131030_00816733 - geraadpleegd op 30/10/2013

Mening
Deze cijfers zijn heel choquerend. Het aantal tienerzwangerschappen in ontwikkelingslanden is veel te hoog. Dan te weten dat deze meisjes vaak nog verstoten worden door hun familie omdat ze zwanger zijn. Zo komen ze er helemaal alleen voor te staan en kunnen ze nergens heen. Een veelvoorkomende oorzaak van een tienerzwangerschap in ontwikkelingslanden is verkrachting. Het fonds heeft een aantal mooie plannen om deze tienerzwangerschappen aan te pakken. Als ze hierin slagen, zal er al een hele verbetering zijn. Ik vraag me echter wel af, hoe ze dit concreet gaan aanpakken?
Met citaat antwoorden