Universitaire ziekenhuizen verliezen talent Universitaire ziekenhuizen verliezen talent
Universitaire ziekenhuizen hebben het moeilijk de beste artsen in huis te houden en overeind te blijven in de concurrentiestrijd tussen de Vlaamse ziekenhuizen. Dat schrijft De Tijd donderdag.
Artsen verkiezen als zelfstandige aan de slag te gaan in een algemeen ziekenhuis, waar de administratieve druk minder is en ze tot vijf keer meer kunnen verdienen. Verschillende proffen trekken aan de alarmbel. 'De algemene ziekenhuizen concurreren ons kapot', klinkt het.
Die evolutie blijft niet zonder gevolgen. Als de universitaire ziekenhuizen de rol moeten lossen, dreigen innovatie en moeilijke geneeskunde in het gedrang te komen.
De drie universitaire ziekenhuizen (UZ) in Vlaanderen en dat van de VUB in Jette (Brussel) zijn winstgevend. Maar inzake financiering zijn ze niet vergelijkbaar met de 52 algemene ziekenhuizen (AZ). Een eerste verschil is dat de artsen in een UZ werknemer zijn van het ziekenhuis. Ze krijgen dus geen honorarium per prestatie, waarvan ze vervolgens een deel afstaan aan het ziekenhuis, zoals dat in een AZ gebeurt. Dat komt omdat artsen in een UZ ook andere taken hebben, zoals opleiding en wetenschappelijk onderzoek.
Een tweede verschil is dat een UZ een iets groter werkingsbudget krijgt, zowel per ligdag als voor het personeel. Dat komt omdat ook het personeel bijkomende taken heeft, zoals onderzoek.
Bron:
www.destandaard.be, datum 24 oktober 2013
Eigen mening:
Ik vind het belangrijk dat de kwaliteit van de zorg er niet onder gaat lijden. Als er ziekenhuizen zijn die niet de juiste zorg kunnen aanbieden omwille van het tekort aan gespecialiseerde dokters is dit een zeer groot probleem dat moet worden aangepakt.
Soms is het beter om een gelijkschakeling door te voeren maar dat is niet zo gemakkelijk denk ik. Maar ik denk dat het veel problemen kan verhelpen als je de krachten van al de ziekenhuizen bundelt.
Een ziekenhuis haar voornaamste zaak is de zorg van mensen en dat is het belangrijkste wat telt vind ik.