Enkele post bekijken
  #1  
Oud 23rd October 2013, 17:53
E*elyne.Van.Rompaey E*elyne.Van.Rompaey is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Emblem
Posts: 80
'Glow in the dark'-straten, de oplossing voor lichtvervuiling?

Kunnen we onze wegen milieuvriendelijker en veiliger maken door ze te laten oplichten in het donker? Dat is wat het Britse bedrijf Proteq zich afvraagt. Het bedrijf voert momenteel tests uit met 'glow in the dark'-verf, die het licht overdag absorbeert en dat zodra het donker is opnieuw afgeeft.

Als 'glow in the dark'-straten genoeg licht geven, zouden er minder straatlampen nodig zijn, waardoor energie en geld kan worden gespaard. Als er bovendien ook nog eens ingenieuze anti-sliptechnologie in de verf verwerkt wordt, iets waar Proteq mee experimenteert, kan ook het aantal ongevallen afnemen.

In het Christ's Pieces Park in Cambridge werd onlangs 150 vierkante meter wandelpad geverfd met de bijzondere verf, een proces dat maar een halfuurtje duurde. De verf zou trouwens niet reflecteren en zou in elf verschillende kleuren kunnen worden gemaakt.

Bron: www.demorgen.be, Woensdag 23 oktober 2013

Mening:
Stel je voor lichtgevende wegen, maar toch vind ik dat er iets inzit. Als je 's avonds naar buiten kijkt, besef je pas dat er enorm veel verlicht word. Om de paar meter staat wel een verlichtingspaal. Je kan er makkelijk enkele tussen uithalen. Met misschien wel deze nieuwe verf, kunnen we een groot deel van de verlichting wegdoen. Het milieu wordt hierdoor beschermd en we besparen heel wat energie. In het artikel worden wel de voordelen gegeven, maar zijn er ook geen nadelen aan deze verf? Zoals de meeste wegmarkeringen is een nieuwe laag wel eens nodig. Is het dan bij deze verf niet gevaarlijk als de felheid hiervan verminderd? Daarom moet je altijd de voordelen en de nadelen met elkaar afwegen. Het testen van dit nieuwe product is dan ook zeker aangeraden. Wie weet rijden we binnen enkele jaren wel op verlichte wegen!
Met citaat antwoorden