Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st October 2013, 21:26
S*teve.keersmaekers S*teve.keersmaekers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2013
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 19
Familieleden vragen verontschuldigingen voor gefusilleerden WO I

De families van de Belgische militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het vuurpeloton verschenen vragen verontschuldigingen van de overheid voor de schijnprocessen die toen voor de Krijgsraad werden gevoerd. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden meer dan tweehonderd Belgische soldaten en officieren ter dood veroordeeld omdat ze deserteerden of bevelen niet opvolgden. In twaalf dossiers werd de doodstraf ook effectief uitgevoerd: elf militairen verschenen voor het vuurpeloton, terwijl één soldaat werd onthoofd.

Uit het boek De dood met de kogel van historicus en auteur Siegfried Debaeke blijkt nu dat justitie destijds flink dwaalde en dat de dossiers over de betrokkenen vaak flinterdun waren en verkeerde informatie bevatten. Zo zouden twee van de slachtoffers in het strijdgewoel hun eenheid zijn kwijtgeraakt.

Daarom eisen de nabestaanden van 9 gefusilleerde deserteurs nu excuses. Twee andere soldaten werden veroordeeld wegens moord. Voor hen wordt een verontschuldiging geëist. ‘Alphonse, Paul en de zeven anderen staan in de officiële geschiedschrijving nog steeds geboekstaafd als jongens die volkomen terecht de doodstraf kregen. Alsof ze onvervalste criminelen zijn en geen oorlogsslachtoffers. Kan België de fouten die haar instellingen hebben gemaakt, vandaag ook toegeven en deze zwarte bladzijde eindelijk omslaan?,’ klinkt het in een open brief van de families.

bron:krant de standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131021_00802184

mening:
Berichten als deze blijven aantonen dat oorlogen enorm lang meegedragen worden door een land. Dit bericht gaat immers over gefusilierden in de eerste wereldoorlog. Ik ben het ergens eens met de mensen, verontschuldigingen zijn ergens oprecht, het draait om familie. Anderzijds zijn ze er een beetje laat mee. Een oorlog draagt natuurlijk diepe littekens met zich mee. Hierdoor moet men echter niet verwachten dat het politieke systeem van een land jaren na een oorlog nog zin heeft in praten hierover. Het boek van Debaeke toont al aan dat de justitie in die tijd blijkbaar niet zo sterk stond. Ik vind dat de familieleden al tevreden moeten zijn met de vernedering die dit boek teweeg brengt.
Met citaat antwoorden