Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th October 2013, 20:24
B*ent.Boeckmans B*ent.Boeckmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Vorselaar
Posts: 69
Geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek flakkert op

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn naar schatting 60 doden gevallen bij gevechten tussen lokale milities en voormalige Seleka-rebellen. Frankrijk, de voormalige kolonisator van het land, roept de Verenigde Naties op om meer vredestroepen naar Bangui te sturen.

Sinds de Seleka-rebellen oud-president François Bozizé in maart van de macht hebben verdreven, lijkt de Centraal-Afrikaanse Republiek weer weg te zakken in totale chaos. Interim-president Michel Djotodia heeft zijn Seleka-rebellenbeweging wel ontbonden, maar slaagt er niet in stabiliteit te brengen.

Lokale milities hebben posities van de voormalige rebellen aangevallen in het stadje Gaga, zo'n 250 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bangui. Ze hebben daarbij ook moslims aangevallen. Daarop hebben de ex-rebellen, die uit het overwegend islamitische noorden komen, christenen aangevallen.

Ook binnen de regering van Djotodia is er onenigheid. Zo heeft de president zijn minister van Communicatie de laan uitgestuurd. Het is al de derde minister die ontslagen wordt sinds de machtsovername door de Seleka-rebellen.

Frankrijk, de voormalige kolonisator, vreest intussen dat de Centraal-Afrikaanse Republiek een nieuw Somalië wordt. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dringt bij de Verenigde Naties aan op meer internationale steun voor een Afrikaanse vredesmacht die in de steigers staat. Die vredesmacht moet zo'n 3.600 manschappen tellen, onder wie 1.100 vredessoldaten die nu al ter plaatse zijn.

Bron: www.deredactie.be 09/10/2013

Eigen mening:
We krijgen de laatste tijd voornamelijk oorlogsnieuws uit Syrië en Oost-Congo. Een ander land waar het totaal niet peis en vrede is, is de Centraal-Afrikaanse Republiek. Jammer genoeg krijgen we daar weinig nieuws over.
Net als in Egypte, waar het verdrijven van de vorige president niet bepaald beter was voor het land, komt het land niet tot eenheid na het vertrek van het staatshoofd. Als we dan vergelijken met Congo-Kinshasa en Tsjaad zien we dat er in Afrika nog veel werk aan de winkel is.
Voorlopig ziet het er niet naar uit dat al deze landen hier opgenomen tot rust komen. Een betere wereld zal nog niet voor vandaag zijn.
Met citaat antwoorden