Electrabel verliest erkenning om radioactief afval te betonneren
NIRAS, de nationale instelling die instaat voor het beheer van radioactief afval, heeft de erkenning van Electrabel ingetrokken om in de kerncentrale van Doel nog licht radioactiefafval in te kapselen in beton. De beslissing volgt op de ontdekking bij Belgoprocess in Dessel van een gelachtige substantie in de vaten.
Eerder dit jaar werden in Dessel bij controles afwijkingen gevonden bij vaten met licht radioactief afval uit Doel. Ze vertoonden een soort gelachtige substantie. Wellicht is dat het gevolg van het procéde dat is gebruikt om het afval in te kapselen in de vaten. Dat gebeurde met beton. Het probleem ligt wellicht in een reactie op het gebruikte grind in het beton.
Nu blijkt dat de gelachtige substantie in nog meer vaten uit Doel is aangetroffen bij Belgoprocess. Potentieel gaat het om 8.000 à 9.000 vaten die het fenomeen kunnen vertonen, luidt het bij NIRAS, dat benadrukt dat er geen enkel probleem is voor de veiligheid.
Als gevolg mag Electrabel wel niet meer het procédé toepassen waarbij beton wordt gebruikt om het afval in te kapselen. Die erkenning is ingetrokken. Electrabel was daar trouwens, na de ontdekking van de afwijkingen, mee gestopt.
Bron :
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131009_00782774
Commentaar : Kernenenergie is momenteel de goedkoopste en sommigen beweren dat het ook de milieu vriendelijkste is, maar daar heb ik toch mijn twijfels over. Vooreerst de prijs : indien je alle kosten in beschouwing neemt , zoals opslag en later ook de ontmanteling van de kerncentrales , geloof ik niet dat het goedkoper is dan de andere energiebronnen. Wat betreft het milieu vind ik dat het een zeer gevaarlijke materie is : kijk maar naar Tsjernobil , Fukoshima en nu recentelijk ook lekken in Dessel. Het grote probleem is dat de gevolgen meestal veel later tot uiting komen. Het wordt tijd dat men volledig gaan naar duurzame energie gaat omdat de technologie voor wind- zonne- en water energie rendabel begint te worden.