Venezolaanse president vraagt volmacht
De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft een verzoek ingediend om met een uitzonderlijke volmacht te kunnen regeren. Hij wil zo de crisis in zijn land bestrijden. Volgende week stemt het parlement over de vraag.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro wil met een uitzonderlijke volmacht regeren. Hij diende daarvoor dinsdagavond een verzoek in bij het parlement in Caracas. Met een speciale volmacht voor twaalf maanden, waarmee hij de facto alleenheerser wordt, wil hij de zware economische crisis en corruptie in Venezuela bestrijden.
Volgens Maduro is de ‘parasitaire bourgeoisie’ verantwoordelijk voor de crisis in zijn land. Er heerst een zwaar tekort aan voedsel en andere essentiële goederen, zoals stroom. Ook laait de inflatie in Venezuela hoog op. Daar is actie tegen nodig, maar de regering geniet niet langer de nodige steun van het parlement.
In een drie uur durende speech riep de president dan ook op tot actie, om het land verder te kunnen besturen. ‘Als de corruptie en het vernielende kapitalisme hier blijft uitbreiden, zal er binnenkort geen socialisme meer zijn in Venezuela’, klonk het.
De oppositie vreest dat Maduro, die de aan kanker overleden Hugo Chavez opvolgde, als een autocraat wil regeren en kondigde al aan zich te verzetten. Volgens oppositieleider Henrique Capriles zal het voorstel van de president de crisis namelijk niet oplossen. ‘Het zal de mensen afleiden van de echte problemen.’
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131009_00782369
datum: 09/10/2013 om 13:17 uur
mening
Een land kan dan wel met een economische crisis kampen, maar dit is toch niet genoeg om de president zomaar een dictator te laten worden. Als Maduro toch de uitzonderlijke volmacht krijgt om te regeren, zal hij natuurlijk in het begin zijn woord houden en de crisis zo goed mogelijk trachten te bestrijden. Op langere termijn zal het dan echter afwachten worden. Ofwel zal hij, zoals hij zelf voorstelde, na 12 maanden de volmacht terug afgeven. Ofwel zal hij zijn macht willen behouden en zijn positie niet meer willen afgeven. Als er eens terug naar de geschiedenis wordt gekeken, dan blijkt toch dat dit tweede vaak het geval was en ook niet altijd goede gevolgen met zich meebracht. Ik hoop dus dat zijn verzoek wordt afgewezen.