Gaat Big Brother meer dan ooit toekijken in België?
Voortaan moeten telecomoperatoren alle mogelijke details bijhouden over ons telefoon-, internet- en e-mailverkeer. Dat staat in een nieuw koninklijk besluit, zo meldt De Tijd. De bevoegde ministers, Johan Vande Lanotte (SP.A) en Annemie Turtelboom (Open VLD), erkennen dat het KB verder gaat dan de Europese richtlijn, maar willen gerecht en politie de nodige armslag geven. De privacycommissie moet de nieuwe regels nog evalueren.
Werkelijk alles zou voortaan worden opgeslagen: hoeveel mails u verstuurt, of u Skype gebruikt, waar en hoe lang u mobiel belt, wanneer en via welk netwerk u mobiel surft, hoeveel data u downloadt van het internet en hoe u uw telefoon- en internetrekeningen betaalt, maar pakweg ook in welke winkel u een simkaart kocht, of uw gesprekken werden doorgeschakeld enz.
VRT
De operatoren zullen alles een jaar lang moeten opslaan in hun gegevensbanken. Het aantal gegevens dat ze zullen moeten bijhouden, is immens. Zij moeten bijvoorbeeld niet enkel weten op wiens naam een telefoon- of internetabonnement officieel staat, maar ook op welk adres precies de internetaansluiting is en op welk adres de factuur toekomt. Ook hoe we betalen, met welke bankkaart of via welke rekening en op welke tijdstippen wordt bijgehouden.
Behalve politie en gerecht zullen ook de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie onze telecomgegevens mogen inkijken. De operatoren krijgen één jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe verplichtingen.
Privacycommissie houdt nog stok achter de deur
De bevoegde ministers Vande Lanotte en Turtelboom geven toe dat hun koninklijk besluit "veel verder gaat" dan Europese richtlijn van 2006, aldus nog De Tijd, maar ze benadrukken dat die richtlijn 7 jaar jaar later, anno 2013, eigenlijk alweer achterhaald is. "De Europese richtlijn was in spoedtempo opgesteld en bevat lacunes."
De politie en het gerecht hebben veel meer gegevens nodig om hun werk te kunnen doen en de technologie evolueert nu eenmaal snel, klinkt het. Het bijhouden van de gegevens moet toelaten om alle soorten misdrijven op te sporen, maar bijvoorbeeld ook om valse noodoproepen te kunnen traceren.
Toch geeft de regering toe dat ze niet met alle wensen van de privacycommissie rekening houdt. Bij die privacycommissie valt te horen dat het laatste advies al dateert van 2009. "We moeten evalueren of het nieuwe KB wel door de beugel kan", zegt Eva Wiertz van de privacycommissie. "We gaan kijken of het niet om buitensporig veel gegevens gaat die de telecomoperatoren moeten bijhouden. De Europese richtlijn vormde de basis, we willen weten of de wetgever verder gaat dan die norm of niet."
motivering:
Gezien steeds meer mensen zich in de 'onlinewereld' begeven, soms met gevoelige informatie, vind ik het belangrijk te weten dat de telecomproviders vanaf nu verplicht zijn alle gegevens van alle gebruikers een jaar bij te houden.
Wel moet de privacycommissie nog haar advies geven.
|