Amsterdamse cafébazen kunnen hun vergunning kwijtraken wanneer ze alcohol blijven schenken aan dronken gasten, maar ook wanneer ze die mensen toelaten in hun zaak. Veertien opsporingsambtenaren gaan vanaf november op zoek naar ‘dronken personen’ in cafés en restaurant, zo melden Nederlandse media.
De actie kadert in de nieuwe ‘Handhavingsstrategie Drank en Horeca’ van de Nederlandse hoofdstad die overlast wil tegengaan. Het gaat eigenlijk om een verbod (‘het is verboden de aanwezigheid van een persoon in kennelijke staat van dronkenschap toe te laten’) dat al in 1964 werd ingesteld, maar waar tot nog toe weinig tot niet werd op gecontroleerd. Dat verandert omdat de gemeente nu verantwoordelijk is, schrijven verschillende Nederlandse kranten.
Wordt een ‘dronken persoon’ aangetroffen op café of in een restaurant, dan riskeren de horecaondernemers hun vergunning kwijt te raken, eerst voor een week, dan voor een maand, en bij een derde overtreding moet de zaak zelfs voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Geen lichte straffen dus.
Maar wat zijn nu precies ‘dronken personen’, vragen de Amsterdamse horecalieden zich af. Zij maken zich zorgen over de maatregel, want ook het binnenlaten van dronken bezoekers wordt gezien als een ernstige overtreding. Hoe je dat moet gaan controleren in een stampvolle zaak, is geen onlogische vraag die zij zich stellen.
Volgens de woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan, hoeven horecazaken zich geen zorgen te maken over klanten die het weekend met een extra glaasje alcohol willen inzetten of iets te veel wijntjes gedronken hebben op een lege maag. ‘Het gaat alleen om ‘echte dronkenschap in combinatie met overlast’, we hebben het dus niet over een beetje aangeschoten zijn’, klinkt het in De Volkskrant.
In eigen land kennen we de besluitwet van 14 november 1939 op de beteugeling van de openbare dronkenschap, met een straf voor ‘hij die dronkenmakende dranken opdient aan een persoon die kennelijk dronken is’.
Die wet werd in 2010 nog eens opgerakeld toen een cafébaas uit Nazareth aansprakelijk werd gehouden voor de dood van een klant (nadat die een avond lang cocktails kon blijven drinken en ’s nachts stikte in zijn eigen braaksel), maar er wordt geen melding gemaakt over de strafbaarheid van de aanwezigheid van dronken gasten.
Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131007_00778573
Mening :
Ik vind dit persoonlijk een goed initiatief van de Nederlandse overheid om overlast tegen te gaan. Het is namelijk zo dat er regelmatig amok is. Dit is vaak te wijten aan het feit dat mensen dronken zijn. Zo is er net een jongen overleden aan een steekpartij, waarbij alcohol meespeelde. Dit kan men immers vermijden door deze wet ernstig te nemen.
Hiernaast stel ik me echter wel de vraag waar de grens moet getrokken worden. Wanneer is iemand echt voldoende dronken om geen alcohol meer te bieden?
Ook het feit dat het binnenlaten van een dronken persoon een ernstige overtreding is. Het probleem hierbij is echter dat dit moeilijk valt te controleren door de horecaondernemers in een overbevolkt café of restaurant. Toch hoop ik dat deze wet zijn effect zal hebben naar de toekomst toe.